Pátek, 19. dubna 2024

Hlinecká teplárna topí dřevem, teplo vyrobí levněji

Hlinecká teplárna topí dřevem, teplo vyrobí levněji

Teplárenská společnost v Hlinsku instalovala nový kotel na biomasu. Teplo díky tomu vyrobí levněji, což pocítí i zákazníci při konečném vyúčtování topné sezony. ČTK o tom informoval jednatel teplárny Václav Pech. Podle současné kalkulace budou mít domácnosti náklady na teplo o 15 procent nižší.
"Výrazný pokles nákladů na palivo, kterého je u nového zdroje dosaženo je důležitý pro snížení finální ceny tepla dodávaného koncovému zákazníkovi. Teplo se tedy nyní v Hlinsku vyrábí ekologičtěji a navíc výrazně levněji," řekl Pech.
Průměrná domácnost obvykle spotřebuje 40 až 50 gigajoulů ročně. Minulou topnou sezonu stál v Hlinsku jeden gigajoul 588,50 koruny. Letos teplárna kalkuluje díky novému kotli s cenou 498,30 koruny. Výsledný účet se bude odvíjet od množství odebraného tepla a délky topné sezony, řekla Klára Poláková z firmy.
Ačkoliv hlinecká teplárna zlevnila, nejsou její dodávky tepla v Pardubickém kraji zdaleka nejlevnější. Opatovická elektrárna dodává teplo za 328,24 koruny za gigajoul.
Hlinecká firma změnila systém výroby tepla kvůli rostoucí ceně zemního plynu. Od roku 2002 až 2008 vzrostla jeho cena téměř o 100 procent. Nový kotel s výkonem 2,1 megawatt spaluje dřevní štěpku. Firmu přišel na sedm milionů korun a ročně vyprodukuje 70 procent tepla celé elektrárny.
Společnost, jejíž majoritní podíl drží česká firma Eko Energie 2002, vznikla v roce 1995. Teplem zásobuje asi 1600 domácností.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů