Pátek, 29. března 2024

Tepla z krematoria by chtěli radní využít k vytápění bazénu

Tepla z krematoria by chtěli radní využít k vytápění bazénu

Úřady obce Redditch v anglickém hrabství Worcestershire by chtěly využít tepla vznikajícího v místním krematoriu pro vytápění městského bazénu. Tento projekt je považován za ekologický, ale zdaleka ne všichni s ním souhlasí.

"Snažíme se snížit emise kysličníku uhelnatého, studujeme projekt, který se snaží využít energie našeho krematoria pro vytápění nedalekého rekreačního areálu a jeho bazénu," vysvětlil mluvčí družení, které řídí konzervativci. "Jinak se teplo rozptýlí do ovzduší," dodal. Realizace projektu by městské radě ušetřila 14.000 liber (393 tisíc korun) ročně.

O projektu se bude diskutovat na plenárním zasedání 7. února a budou se organizovat schůzky s obyvateli a taky se zástupci různých náboženských komunit a pohřebních ústavů.

Tento nápad ale jeho odpůrci označili za šílený.

"Je to urážka občanů," řekl místní zástupce v odborovém svazu Unison Roger McKenzi a vyzval místní radu, aby se omluvila za "tento necitlivý plán".

"To opět ukazuje, že konzervativci znají cenu každé věci, ale neznají hodnotu ničeho," řekl Roger McKenzi, který v tom vidí důsledky škrtů britské vlády v místních rozpočtech.

Pokud tento projekt uspěje, bude první svého druhu ve Velké Británii.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů