Úterý, 16. dubna 2024

Architektonická soutěž Města bez smogu

Architektonická soutěž Města bez smogu

Slavnostní vyhlášení soutěžního projektu "Města bez smogu" se uskutečnilo v rámci Stavebního veletrhu v pavilonu P. Byla to zajímavá příležitost pro zájemce či studenty z řad stavebních oborů, architektury, designu a výtvarného umění.

Ti všichni se mohli zúčastnit veřejného projektu, kde představili své schopnosti a utkali se o nejzajímavější návrh betonového objektu pro veřejné prostranství. Nejednalo se však o klasický beton, ale o beton obsahující TX Active technologii. Jde o unikátní, ekologický stavební materiál, urychlující rozklad nečistot přirozeným působením světla.

Produkty s jedinečnou a vysoce inovativní technologií TX Active lze využít pro stavby budov z pohledového betonu, ale také pro výrobu dílčích prvků jako jsou např. střešní tašky, betonová dlažba, protihlukové stěny aj. Podstatou pozitivních ekologických vlastností technologie TX Active je cement s obsahem fotokatalyzátoru, tedy látky urychlující rozklad nečistot přirozeným působením světla.

U odborné poroty, složené z významných osobností uměleckých oborů, se v den uzavření hlasování sešlo celkem 166 soutěžních návrhů (jejich náhledy jsou k vidění na: www.bezsmogu.cz). Po pečlivém výběru a společné shodě byli ve středu vyhlášeni následující výherci hlavních cen.

1. místo a cenu 50 000 Kč získali Václav Kocián a Natalie Chalcarzová za návrh "EKOAZA".

Ekoaza je monumentální dílo inspirované přírodou a technikou. Má zaujmout, přilákat, seznámit veřejnost s technologiií TX Active a hlavně nabídnout klidnou oázu a nový prostor. Materiály TX Active svými samočisticími vlastnostmi a schopností rozkládat škodliviny v ovzduší evokují schopnosti přírody a samotných rostlin. Fotosyntéza rostlin má zásadní význam pro život na zemi. Do Ekoazy lze vstoupit a vnímat ji bezprostředně. Vstup do Ekoazy navodí příjemný pocit setrvání ve stínu stromů a zaujme hrou světla prostupujícího korunami. Ekoaza navíc nabízí prostor pro propagační, kulturní a jiné akce.

2. místo a cenu 20 000 Kč získali Iveta Kolláriková, Marta Bímová a Vlado Hrivňák za návrh "MONOBLOCK",

3. místo a cenu 10 000 Kč získali Jan Střelec s kolegou Novosadem za návrh "tijo Choroš" - Betonové svítící choroše s příměsí TiO2.

Velká invence a vtip byly také oceněny u třech doplňkových Cen. Mimo plán byla vyhlášena dvě čestná ocenění poroty: "6cells - zelená dlažba pro město" od Šárky Doležalové a "Kultivar" od Barbory Mikitové a Pavla Buryšky. Cenu GŘ Českomoravského cementu, a.s. získal Michal Šírek za "Air- Clean Bridge".

Další, poslední trojici očekávaných vítězů, tvoří návrhy, které dostaly největší počet hlasů při internetovém hlasování. To bylo zastaveno 13. 4. 2011, cca v 11.15, kdy počítač v přímém přenosu na Vyhlášení vítězů vygeneroval tato jména:

1. Cena veřejnosti a odměna 15 000 Kč pro "Plíce Ostravy" od Aleše Nowáka,

2. Cena veřejnosti a odměna 10 000 Kč pro "Kuželník" od Petera Bednára,

3. Cena veřejnosti a odměna 5000 Kč pro "Möbiliar" od Ondřeje Kováře.

Smyslem soutěže bylo také rozšíření obecného povědomí o možnostech betonových výrobků, ploch či konkrétních objektů, které obsahují právě technologii TX Active. Toto označení nesou stavební materiály, které dokáží rozkládat nebezpečné oxidy dusíku, produkované například silničním provozem, a přeměnit je na zdraví neškodné látky. Navíc mají tyto materiály samočisticí schopnosti.

Produkty s jedinečnou a vysoce inovativní technologií TX Active lze využít pro stavby budov z pohledového betonu, ale také pro výrobu dílčích prvků, jako jsou např. střešní tašky, betonová dlažba, protihlukové stěny aj. Podstatou pozitivních ekologických vlastností technologie TX Active je cement s obsahem fotokatalyzátoru, tedy látky urychlující rozklad nečistot přirozeným působením světla.

Soutěž vyhlašuje Českomoravský cement, a.s. nástupnická společnost. Samotná soutěž je ideová, jednokolová. Je pořádána ve spolupráci s vybranými fakultami vysokých škol a za podpory řady mediálních partnerů. Záštitu soutěži " Města bez smogu" poskytuje Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy, soutěž je v souladu se soutěžním řádem ČKA.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů