Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Velká Británie našla recept na využití kuchyňského biologického odpadu

29.01.2008  |  174× přečteno      vytisknout článek

Rady Hrabství Worcestershire a Herefords se před časem rozhodly zadat komplexní výzkumný úkol, který zhodnotí možnosti zpracovaní a využití kuchyňského potravinového odpadu.

Tamní národní auditorská kancelář ve své závěrečné zprávě uvedla,  že v budoucnosti nemají hrabství šanci dosáhnout limitů požadovaných Evropskou Unií, pokud se budou zaměřovat pouze na recyklaci biologicky odbouratelného odpadu.  Limity stanovené Evropskou Unií o omezování skládkování biologického odpadu jsou totiž velmi přísné.  Jednotlivé alternativy zpracování kuchyňského potravinového odpadu v Hrabstvích Worcestershire a Herefords byly detailně zhodnoceny po stránce: vlivu na životní prostředí, hodnoty potenciálu globálního oteplování, jejich ekonomické efektivnosti a použitelnosti ve vztahu ke stávající infrastruktuře (co nejmenší investice pro jejich zavedení). Výsledky studie byly zveřejněny v červnu roku 2007 a Asociace APD je má k dispozici.

Hrabství Herefordshire a Worcestershire se stala průkopníky ve způsobu zpracování kuchyňského potravinového odpadu.  Při svém pilotním projektu osazení 30% domácností drtiči si odborníci v praxi ověřili veškeré vlivy drtičů na jednotlivé složky infrastruktury, životní prostředí a ekonomiku.

Podle Asociace APD by bylo užitečné převzít výsledky této náročné terénní studie od jedné ze zemí EU, která se potýkala se stejným problém "kam s biologickým odpadem". 

,,Při použití drtičů  už není třeba dalších investic od obcí, protože dopravní cesty jsou již k dispozici a "dopravníkem" je obyčejná odpadní voda.  Proto není nutné zajišťovat ani časté svozy nákladními auty - tedy žádná spotřeba pohonných hmot, žádné emise z dopravy a návazně snížení skleníkového efektu.  Vytříděním potravinového odpadu z ostatního suchého odpadu se také sníží množství hlodavců u kontejnerů a popelnic a zvýší se hygiena prostředí v kuchyních.  Dalším plusem je, že nevznikají alergenní látky při zahnívání odpadu v koši a tím pádem se nám                  v domácnostech sníží i množství hmyzu, řekla Ing. Renáta Bendová, předsedkyně Asociace dovozců drtičů potravinových odpadů.  

Asociace dovozců drtičů nabízí spolupráci při přípravě i realizaci projektu, jaký byl proveden ve Velké Británii.  Již nyní je totiž jasné, že v Česku nemáme šanci dodržovat postupně tvrdší a tvrdší limity při eliminaci biologického odpadu mimo skládky a hrozí nám obrovské sankce v cílových letech 2010, 2013 a 2020, pokud nevyužijeme všech možných metod zpracování potravinového odpadu.  Výsledky z Velké Británie jsou přesvědčivé a velmi výrazně podpořily názor, že využívání drtičů potravinových odpadů pro zpracování kuchyňského potravinového odpadu podporuje třídění odpadů "u zdroje" a je součástí celého konceptu eliminace této obtížné a rychle se kazící části biologického odpadu. Je zajímavou alternativou po stránce vylepšení ekonomické bilance na čistírnách odpadních vod. 

,,Pokud nebude vůle tyto výsledky přímo převzít, bylo by žádoucí provést podobný pilotní průzkum v některé oblasti České republiky, říká místopředseda Asociace dovozců drtičů potravinových odpadů Petr Chodura. 

Asociace APD bude o nových trendech a výzkumech při likvidaci bioodpadů i nadále informovat nejen média, ale také všechny zainteresované státní i privátní instituce v České republice. 

Kontakty :

Předsedkyně Asociace dovozců drtičů potravinových odpadů :  Ing. Renáta Bendová

mail :   bendova@asociaceapd.cz

mobil : 777 007 062

Mediální zástupce Asociace dovozců drtičů potravinových odpadů : Daniel Rojan

mail :   rojan@asociaceapd.cz

mobil : 608 88 1968

Odborný poradce Asociace dovozců drtičů potravinových odpadů: Ing.Libuše Benešová CSc

mail : lbenes@natur.cuni.cz

webové stránky : www.asociaceapd.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 4 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek
Re: Efektivnost
Hlavní myšlenkou je, že bychom neměli zavrhovat ani jednu z možností, které jsou už vymyšlené a nabízí se- v tomto případě pro její jednoduchost a dostupnost všeho, co je potřeba pro eliminaci kuchyňského potravinového odpadu: drtič-kanalizace-čistička. Nepotřebujete nádoby na odpad, který zahnívá, nemusí jezdit sběrná auta.Takovéto studie mají především sloužit k rozptýlení obav vodohospodářů z nadměrné zátěže ČOV.
vloženo: 31.01.2008 12:12     vložil:  Bendová Reagovat 
Re: Efektivnost
Co se slozeni odpadu tyce - myslim ze takove studie uz existuji, nevim presne ale na strankach nasich ekol. org. se lze docist nasledujici:

"Asi třetinu odpadků v každé domácnosti tvoří takzvaný bioodpad: zbytky z kuchyně, posekaná tráva či ořezané větve, pytlíky od čaje." - Zdroj: Hnutí DUHA

"Domovní odpad obsahuje tyto druhy, jež lze opětovně zhodnotit: Největší množství (20-30%) je biologického odpadu.." Zdroj: Ekologický institut Veronica

Pro zajemce jsem jeste narazil na toto: VLIV DRTIČŮ POTRAVINOVÝCH ODPADŮ NA KANALIZAČNÍ SYSTÉM, ČISTIČKU ODPADNÍCH VOD A VYHNÍVÁNÍ KALU - http://www.bond.cz/www/studie/studie-hannover-cz.pdf


vloženo: 29.01.2008 18:03     vložil:  ngomau Reagovat 
Efektivnost
Nejsem si úplně jistý s efektivitou tohoto počínání. Chvíli jsem v Anglii žil a myslím si, že "český člověk" je k potravinám mnohem šetrnější a neplýtvá tolik, snaží se "sežrat" všechno co jde a i ten vršek od jogurtu olízne, protože by přece byla škoda vyhodit kus té dobrůtky.
Tím jsem chtěl říct, že by to chtělo udělat studii o podílu potravinových složek v odpadu v našich podmínkách a podle toho jak to dopadne potom navrhovat řešení. Za článek jsem ale rád, protože každý nový nápad a možnost řešení vítám a líbí se mi i ta diskuse kolem. A co víme, třeba jsou i mezi námi lidé, kteří si řeknou, toto je pro mě výborné, protože pořád něco shrnuju z talíře a takto se mi ulehčí.
vloženo: 29.01.2008 09:01     vložil:  Jindra Reagovat 
Určitě téma pro diskusi
Zajímavý námět pro diskusi, nemyslíte? Vcelku očekávám ostrou reakci ze strany vodohospodářů, alespoň jak znám jejich názory (hraničící někdy až s kriminalizací používání drtičů) na tuto problematiku. Nicméně někdy může být hranice mezi tím co vlastně je a není ekologické poněkud nejasná (viz aktuální kauza biopaliv) a to i co se týká oficiálních stanovisek.. Takže drtiče - ano či ne? a proč?
vloženo: 28.01.2008 18:21     vložil: Radek Janousek Reagovat 
zobrazit všechny příspěvky

EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ASIO, spol.s r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist