Úterý, 19. března 2024

Dnešní technologie umožňují recyklaci vody. Dlouhodobého úspěchu však není možné dosáhnout bez politických pobídek

Světový Den vody upozorňuje na globální problém, jímž je nedostatek čisté vody

Dnešní technologie umožňují recyklaci vody. Dlouhodobého úspěchu však není možné dosáhnout bez politických pobídek

Podle rozvojového programu OSN (UNDP) dnes přes miliardu lidí, což je zhruba šestina obyvatelstva planety, nemá k dispozici zdravotně nezávadnou pitnou vodu a více než dvě miliardy lidí nemají přístup k adekvátní hygieně. Budou-li současné trendy v používání vody pokračovat, do roku 2025 budou kvalitní čistou vodu postrádat dvě třetiny lidí na světě. Ostatně již dnes se nedostatek vody dotýká 11 procent evropské populace.

Blíží se světový Den vody a to je správný okamžik pro to, aby se celosvětově podpořilo rozsáhlé zavádění recyklačních postupů, které se mohou ukázat jako klíčový krok k rychlému a efektivnímu řešení globální hrozby nedostatku čisté vody.

"Technologie na ošetření a recyklaci vody, které by tuto globální výzvu mohly řešit, existují již dnes. Bohužel často chybí motivace tato řešení skutečně využívat," podotkl regionální ředitel pro střední a východní Evropu, Rusko a státy bývalého Sovětského svazu divize technologií pro zpracování vody při GE Energy Craig Hobkirk. "V Evropě je například často levnější odčerpat vodu z řeky nebo ze studně namísto toho, aby se užitková voda vyčistila a použila znovu."

V Evropě představuje celkový objem recyklované vody pouhá 2,4 % všech odpadních vod . Craig Hobkirk zdůrazňuje, že je třeba zavést fiskální i politické pobídky, které by podpořily vyšší recyklaci vody. "S legislativním rámcem, jako například evropská Rámcová směrnice o vodě a její národní implementace v podobě úsporných opatření a cenových strategií, můžeme učinit velký pokrok k vytvoření společnosti, jež bude podporovat a uplatňovat recyklaci vody."
"S pomocí správných technologií můžeme podpořit snahy Evropské komise sladit vodní strategie s politikou ochrany klimatu a efektivního využívání přírodních zdrojů," dodal Hobkirk.

Divize GE Power & Water nabízí osvědčené technologie a řešení pro filtraci a recyklaci užitkové vody. Divize koncernu GE významně investuje do zdokonalování stávajících produktů a do vývoje nových, ještě vyspělejších technologií. Společnost nabízí komplexní škálu technologií pro celosvětové uplatnění: od odsolovacích zařízení přes chladící řešení, mobilní dodávky vody, řešení pro petrochemický průmysl, získávání vody až po řešení pracující s vodou v kotlích.

GE i nadále pracuje na tom, aby zákazníkům mohla pomoci vypořádat se s výzvami, které představuje světový nedostatek vody. Dva příklady z nedávné doby: GE zakládá v maďarském Oroszlány ukázkové centrum (Center of Excellence) na výrobu ultrafiltračních membrán ZeeWeed. Technologie ZeeWeed je úhelným kamenem celé produktové filtrační řady GE a byla instalována již ve více než pětistovkách čističek odpadních vod a zařízení připravujících pitnou vodu po celém světě; v americké Minnesotě pak vzniká Center of Excellence pro výrobu membrán pro zpětnou osmózu a nanofiltraci. Center of Excellence je místem, kde se spojuje nejlepší know-how a zkušenosti v rámci koncernu a jsou zaměřena na určitý klíčový technologický sektor. Ve snaze dále rozšířit svou globální přítomnost společnost GE založila globální výzkumně-vývojové centrum v Singapuru a nedávno další centrum v saúdskoarabském Dammánu, které se specializuje výslovně na zpracování vody.

Společnost GE se může pochlubit mnoha příklady z celého světa, kdy její technologie umožnila úspěšně recyklovat vodu, a to v široké škále aplikací, od malých komerčních budov až po největší recyklační rafinérii na světě v Kuvajtu. V Evropě k těmto dlouhodobým úspěchům patří například:

  • Díky nahrazení tradiční čističky na kanálu Nordkanal v německém Düsseldorfu technologií vyvinutou GE se kvalita vody v celém kanále zlepšila natolik, že je možné se v něm koupat. Při spuštění nové čističky v prosinci 2003 byla právě čistička na severním kanálu největším světovým zařízením používajícím systém ultrafiltračního membránového bioreaktoru.
  • Elektrárna Tilbury, provozovaná společností RWE Power, má výkon 1 063 MW elektřiny - což je energie, která uspokojí potřeby 1,4 milionu lidí neboli 80 % obyvatel hrabství Essex. Společnost GE se na projektu podílí od roku 2001 a jako externí dodavatel zajišťuje pro elektrárnu dodávky demineralizované vody.
  • Čistírna vody v Abreře nedaleko Barcelony, provozovaná společností Aigües Ter-Llobregat, byla dlouho sužována stejnými problémy, s jakými se potýkají podobná zařízení po celém Katalánsku: špatná kvalita a nedostatek vody plus četná regulační nařízení. Díky implementaci technologie elektrodialýzy vyvinuté společností GE nyní zařízení dosahuje účinnosti 90 procent a v dubnu 2009 obdrželo ocenění v rámci Světových cen vody, kdy bylo vyhlášeno vítězem v kategorii "nejlepší realizace systému membrány za rok 2009".
  • Ultrafiltrační systém ZeeWeed instalovaný v polské elektrárně Katowice zajišťuje dodávky vody do chladícího systému elektrárny. Od roku 2009 je sekundární odpadní voda z místní čistírny odpadních vod filtrována třemi paralelně instalovanými membránami ZeeWeed a přefiltrovaná voda je posléze dodávána elektrárně, což výrazně snižuje náklady provozovatele na vodu i dopad provozu elektrárny na životní prostředí.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů