Čtvrtek, 28. března 2024

Cihlářský potok na Havlíčkobrodsku prochází rozsáhlou revitalizací

Cihlářský potok na Havlíčkobrodsku prochází rozsáhlou revitalizací

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa se na Vysočině seznámil s projektem "Protipovodňová a revitalizační opatření na Cihlářském potoce", který se realizuje v rámci 6. výzvy Operačního programu Životní prostředí. Díky němu se upraví nejen zhruba 2 km Cihlářského potoka, ale také devět rybníků, které leží na jeho toku.

"Hlavním účelem projektu je upravit Cihlářský potok a jeho okolí tak, aby vyhovoval bezpečnostním požadavkům a lidé nebyli ohroženi jeho rozvodňováním. Velký přínos vidím v tom, že už při plánování projektu se myslelo i na další funkce, které má potok splňovat - na funkci ekologickou, rekreační i estetickou. Věřím, že tento projekt místní občané přijmou," říká ministr Tomáš Chalupa.

U jednotlivých rybníků se pracuje na úpravě výpustí, bezpečnostních přelivů a také na zpevnění hrází. Na louce nad Cihlářským potokem je současně budován i suchý poldr. V prostoru zátopy plánovaného poldru vznikne mozaika mokřadních biotopů (tůně, slepá ramena nebo kosené i nekosené luční porosty). Prostor navíc lidem zpřístupní naučná stezka s informačními tabulemi. V závěrečné fázi projektu se kromě řady terénních a vegetačních úprav dočká obnovy i park v centru města.

Michaela Jendeková, tiskové oddělení MŽP

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů