Čtvrtek, 28. března 2024

První významná realizace na drobném vodním toku

První významná realizace na drobném vodním toku

Po převzetí významné části správy drobných vodních toků od Zemědělské vodohospodářské správy v roce 2011 přistoupil státní podnik Povodí Odry k přípravě a první realizaci z potřebných stavebních zásahů na těchto tocích. V závěru roku 2011 byly v intravilánu obce Bernartice a její části Buková oficiálně zahájeny práce na Vojtovickém potoce, jejichž smyslem je odstranit povodňové škody, které zde vznikly po průchodu přívalové povodně v roce 2009. Vlastní stavební práce se naplno rozběhnou v závislosti na počasí na jaře letošního roku.

Zmíněnými úpravami se zabývají stavby:
5801 Vojtovický potok, km 0,450-4,400, k. ú. Bernartice
5802 Vojtovický potok, km 4,400-6,600, k. ú. Buková,
5812 Vojtovický potok, Bernartice, Buková, km 0,450-6,600

"Uvedené stavby řeší stabilizaci vodního toku odstraněním poruch stávajícího opevnění a realizací nového opevnění v místech silně narušeného průtočného profilu toku. Technické zajištění je navrženo kamenným záhozem, který bude zabezpečovat nejen stabilitu toku, ale současně bude také v souladu s požadavky ochrany přírody vytvářet svou konstrukcí přirozené úkryty pro ryby a ostatní živočichy v toku," sdělil podrobnosti řešení stavby na Vojtovickém potoce Ing. Jiří Konečný z odboru investic státního podniku Povodí Odry.

Tam, kde z prostorových důvodů nebude možné provést koryto lichoběžníkového profilu, budou břehy zajištěny betonovými zídkami s kamenným obkladem nebo budou v méně namáhaných úsecích vybudovány gabionové zdi. Aby na toku nevznikaly migrační překážky, bude jeden ze stávajících poškozených balvanitých skluzů snížen a jeden zcela odstraněn. Zajištění stability nivelety dna toku, a tím i podélného opevnění, je řešeno pomocí kamenných prahů, přičemž některé z nich jsou doplněny tůněmi, které budou pomístně zajišťovat vyšší vodní sloupec v toku při minimálních průtocích.

"Provedenými úpravami chceme docílit nejen zajištění zvýšené stability toku, ale zároveň i zlepšení odtokových poměrů. Předpokládáme, že všechny stavební práce budou ukončeny do konce tohoto roku, přičemž celkové náklady na tyto tři stavby dosáhnou částky 59 milionů korun," dodal k plánovaným stavbám investiční ředitel s. p. Povodí Odry Mgr. Miroslav Janoviak, LL.M.

Bližší informace:
Ing. Čestmír Vlček
obchodní ředitel
Povodí Odry, státní podnik
Tel.: 724 273 444
e-mail: cestmir.vlcek@pod.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů