Pátek, 29. března 2024

Pardubický kraj hledá způsob, jak zbavit sečskou přehradu sinic

Pardubický kraj hledá způsob, jak zbavit sečskou přehradu sinic

Pardubický kraj spolu s vodohospodáři, hygieniky a přírodovědci hledá způsob, jak zbavit vodní nádrž Seč sinic. Oblíbený cíl turistů každoročně v létě trpí zezelenáním vody, což rekreanty odrazuje a poškozuje místní podnikatele. Krajský úřad proto letos zadal Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR výzkum na podrobnější zmapování nepříjemného jevu. Pokračovat bude i příští rok, řekl ČTK krajský radní Václav Kroutil (ČSSD).

"Nejdůležitější je zamezit vstupu fosfátů do nádrže, a to nejen z okolních obcí, ale i z chat poblíž přehrady," uvedl Kroutil. Likvidace sinic chemickými přípravky je podle něj nereálná. Na výzkum akademie hejtmanství letos vyčlenilo 200.000 korun, stejnou částku má připravenu i na rok příští. Teprve potom bude možné učinit konkrétnější závěry o výskytu vodního květu a možných protiopatřeních.

Kvůli roztroušenému osídlení by byla výstavba kanalizace a čistírny odpadních vod v obcích v okolí Seče příliš nákladná. Znečištěná voda se proto často dostává do nádrže a je zdrojem živin pro mikroorganismy. Starostové obcí by podle Kroutila měli důrazněji apelovat na obyvatele, aby se snažili minimalizovat další znečišťování přehrady.

S tím souhlasí i vedoucí Správy CHKO Železné hory a pardubického střediska Agentury ochrany přírody a krajiny Vlastimil Peřina. "V první fázi by stačilo, kdyby si lidé nechali jímky pravidelně vyvážet," řekl ČTK.

Sinice se už na Seči "zabydlely", přispívají k tomu vyšší jarní teploty a dostatek fosforu a dalších živin z odpadních vod a hnojiv, které jsou obsaženy i v sedimentech na dně. Na čistírny odpadních vod chybí obcím, zvláště Hornímu Bradlu a Trhové Kamenici, peníze, odbahnit celou vodní nádrž by bylo příliš nákladné.

Letos se začala voda na Seči kazit už v červenci, na konci srpna hygienici koupání v nádrži zcela zakázali. V předchozích letech byl výskyt sinic ještě horší, vloni platil zákaz koupání už od konce července, v roce 2010 od začátku srpna.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů