Pátek, 29. března 2024

Moderním malým vodním elektrárnám přálo počasí: vyrobily o 27 % více

Moderním malým vodním elektrárnám přálo počasí: vyrobily o 27 % více

Meziroční nárůst objemu vyrobené elektřiny v malých vodních elektrárnách o 27 % hlásí za první pololetí roku společnost ČEZ Obnovitelné zdroje. Zdroje na několika českých a moravských řekách vyrobily za prvních šest měsíců roku více než 144 milionů kWh elektřiny, což znamená pokrytí spotřeby více než 80 tisíc domácností. Vedle přízně klimatických podmínek lze výborný výsledek přičíst také pozitivnímu vlivu komplexních rekonstrukcí elektráren, které znamenají zvyšování účinnosti zdrojů.

V prvním pololetí letošního roku vyrobila společnost ČEZ Obnovitelné zdroje (ČEZ OZE) v malých vodních elektrárnách umístěných po celé České republice 144,589 milionů kWh elektřiny. V meziročním srovnání se jedná o 27% zvýšení a současně pokrytí spotřeby 82 tisíc domácností. Příspěvek malých vodních elektráren ČEZ Obnovitelné zdroje za první čtvrtletí roku zároveň představuje úsporu více než 15 vlaků průměrného hnědého uhlí, které by při odpovídající produkci musely spálit uhelné elektrárny.

"Díky mimořádně příznivým přírodním podmínkám a pomalejšímu tempu tání sněhu se nám v prvním pololetí podařilo dokonce překonat výrobu z dosud rekordního prvního pololetí roku 2008. Pozitivně se v celkových číslech projevují také komplexní rekonstrukce našich elektráren z posledních let, které v těchto zdrojích umožňují zvyšovat efektivitu výroby a při stejném průtoku vyrábět více elektřiny pro koncové spotřebitele," bilancuje Libor Kičmer, ředitel ČEZ OZE.

"Navzdory současně panujícím extrémním teplotám očekáváme, že ráz letošního počasí nám umožní vyrobit velké množství 100% čisté elektřiny i v druhém pololetí roku," podotkl Kičmer. Jen v loňském roce byly ukončeny rekonstrukce elektráren v Předměřicích a Spytihněvi a odstartovala komplexní modernizace elektrárny v Kníničkách, která byla úspěšně dokončena letos na jaře.

"Rekordmani" mezi elektrárnami ČEZ Obnovitelné zdroje (1. pololetí 2010)

Výroba v 1. pololetí 2010 (kWh)

VE Střekov (řeka Labe, Ústecký kraj)

56 195 340

MVE Vydra (řeka Vydra, Plzeňský kraj)

16 783 140

MVE Práčov (řeka Labe, Pardubický kraj)

11 605 449

MVE Hracholusky (řeka Mže, Plzeňský kraj)

6 826 430

MVE Obříství (řeka Labe, Středočeský kraj)

6 790 446

Společnost ČEZ Obnovitelné zdroje, která patří do Skupiny ČEZ, vyrábí stoprocentně čistou a ekologickou energii. Provozuje 20 vodních elektráren (z toho 19 malých vodních elektráren s instalovaným výkonem do 10 MW).

Zvýšené objemy výroby ve vodních zdrojích jsou mj. příspěvkem Skupiny ČEZ k plnění platných závazku České republiky vůči Evropské unii ohledně zvyšování podílu elektřiny vyráběné z obnovitelných zdrojů na hrubé domácí spotřebě elektřiny.

Více informací o vodních elektrárnách provozovaných v rámci Skupiny ČEZ najdete na

http://www.cez.cz/cs/energie-a-zivotni-prostredi/energie-z-obnovitelnych-zdroju/voda/vodni-elektrarny-cez.html

Martin Schreier
manažer komunikace ČEZ

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů