Pátek, 29. března 2024

V M. Boleslavi vzducholoď měřila znečištění ovzduší

V M. Boleslavi vzducholoď měřila znečištění ovzduší

Nad Mladou Boleslaví se včeravznášela vzducholoď, která ve městě mapovala původ znečištění ovzduší. Měření má potvrdit podobný průzkum z roku 2013, kdy se zjistilo, že většinu nadlimitních částic vyprodukovala lokální topeniště, zejména spalování dřeva. Novinářům to řekl Jan Hovorka z Přírodovědecké fakulty Uiverzity Karlovy v Praze, který řídí tým odborníků projektu. Výsledky měření by měly být známy do konce března.

Na dálku řízená vzducholoď, která měří deset metrů na délku a tři metry na výšku, se bude nad městem vznášet ještě v noci na čtvrtek a podle potřeby i ve čtvrtek. Měří zplodiny ve výšce od 40 do 500 metrů a umožňuje tak zjistit, jaká koncentrace kterých zplodin je v různých výškách. "Z toho se potom dá usoudit, odkud se ty částice berou," řekl Hovorka. Vzducholoď monitoruje ovzduší nad Severním sídlištěm, zalétává nad automobilku Škoda Auto a k dálnici.

Při posledním měření odborníci zjistili, že asi 50 procent nadlimitních částic tvoří spalování dřeva, 30 procent pak spalování uhlí. Zbytek tvořila hlavně doprava a průmysl.

Náklady na projekt ve výši 72.000 korun zaplatilo město. "Výsledky potom využijeme nejen proto, abychom věděli, jaké to ovzduší v Mladé Boleslavi je, ale zejména proto, abychom je využili pro budoucí čerpání nějakých grantů právě v oblasti životního prostředí," řekl primátorův náměstek Michal Kopal (ODS).

Mladá Boleslav a její okolí je oblastí s dlouhodobě zhoršenou kvalitou ovzduší, v posledních letech se opět zhoršuje.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů