Pátek, 29. března 2024

MŽP podpoří sběr a zneškodnění látek poškozujících ozon. Ministr Brabec na to schválil 13 milionů

MŽP podpoří sběr a zneškodnění látek poškozujících ozon. Ministr Brabec na to schválil 13 milionů

Podepsáním dodatku k ministerské směrnici o poskytování finančních prostředků SFŽP ČR prostřednictvím Národního programu Životní prostředí vyhlásil ministr Brabec Výzvu č. 5/2015 na podporu sběru a zneškodnění látek poškozujících ozonovou vrstvu Země.

Sběr a zneškodnění těchto látek je jedním z prioritních cílů oblasti ,,ovzduší" Národního programu Životní prostředí. Povinnosti spojené s látkami, které poškozují ozonovou vrstvu, vyplývají z nařízení evropské směrnice o látkách poškozujících ozonovou vrstvu i ze zákona stejného znění.

Použití nových regulovaných látek nebo instalace nových zařízení s jejich obsahem je od 1. ledna 2010 zakázáno. Od 1. ledna 2015 platí i úplný zákaz jejich použití pro servisní účely. Zařízení s obsahem regulovaných látek mají povinnost před demontáží nebo likvidací látky odsát tak, aby byly zneškodněny. Aktuální výzva napomůže v plnění zákonné povinnosti, a to snížením finanční náročnosti systému sběru regulovaných látek a jejich následného zneškodnění.

Výzva má dvě části, a to investiční a provozní. První z nich s alokací 5 milionů korun podporuje sběr látek poškozujících ozonovou vrstvu Země (sběrná místa a jejich vybavení, systémy sběru). Zaměřuje se na nákup vyjmenovaných zařízení pro sběr a přepravu látek poškozujících ozonovou vrstvu. Výše podpory na jeden projekt činí minimálně 100 tisíc Kč a maximálně 1 milion Kč, omezena je omezena také 40% z celkových způsobilých výdajů. Příjem žádostí začal 3.8.2015 a končí 30.10.2015. Projekty musí být realizovány do konce roku 2016.

Provozní část výzvy s alokací 8 milionů Kč podpoří následné zneškodnění látek poškozujících ozonovou vrstvu Země. Podpora spočívá v příspěvku na ekologické zneškodnění 1 kg látky poškozující ozonovou vrstvu Země. Výše podpory činí 125 Kč na 1 kg zneškodněné látky.

Oprávněnými příjemci aktuální výzvy jsou právnické osoby se souhlasem k nakládání s nebezpečnými odpady a certifikací pro znovuzískávání regulovaných látek. Příjem žádostí odstartoval 3.8.2015 a končí 31.12.2015. Čas na realizaci je limitován koncem března 2016.

Kompletní dokumentaci k výzvě najdete na této adrese

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů