Úterý, 19. března 2024

Paříž plánuje nejvíce udržitelnou olympiádu v historii

Paříž plánuje nejvíce udržitelnou olympiádu v historii

Fanoušci, sportovci, ale i politici se sjíždí do dějiště šampionátu ze všech koutů planety, aby zde pod pěti kruhy oslavili přátelství globální komunity. Ale nejsou to pouze oni, kteří pociťují vliv olympijských her. Tím, na koho tato událost obrovského formátu dopadá ze všeho nejvíce, je životní prostředí. A právě to si uvědomují pořadatelé přespříštích letních olympijských her, které se uskuteční v roce 2024 v Paříži (tzv. Paříž 2024).

Již před několika měsíci začal pracovat speciálně ustanovený výbor (The Paris 2024 Bid Committee), jehož cílem je oslovit investory napříč sportem, byznysem a politickým spektrem a seznámit je s environmentálními výzvami, kterým dnešní sportovní svět čelí. Výsledkem těchto jednání je pak společná strategie, která byla představena před několika dny na konferenci o udržitelných inovacích v oblasti sportu v německém Mnichově, a která si klade cíl vskutku ambiciózní - uspořádat nejvíce udržitelné olympijské hry v historii.

,,Námi uspořádané olympijské hry budou průkopnické už jen tím, že budou dokonale propojeny s nejlepší sítí veřejné dopravy,'' uvedl na konferenci šéf sekce udržitelnosti pro Paříž 2024, Jerome Lachaze. Dále mimo jiné upozornil na fakt, že pro dějiště her bude využita z 95 % stávající kapacita sportovišť a dalších objektů. Další pak budou pouze provizorní, čímž se zabrání například zastavování půdy pro výstavbu nových sportovních areálů. Paříž 2024 budou zároveň první olympijské hry, které se budou řídit Pařížskou dohodou o změně klimatu, čímž ,,bude jasně deklarováno, jaký je náš podíl na pomoci zachovat planetu pro budoucí generace''.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů