Čtvrtek, 25. dubna 2024

Nebezpečné krávy škodí přírodě

Nebezpečné krávy škodí přírodě

Prezident Václav Klaus může použít nový argument ve svém boji s mnohými vědci o to, kdo je hlavním viníkem globálního oteplování země. Není to jen člověk, jak tvrdí mnozí Klausovi oponenti. Je to také kráva.

Britští vědci nedávno upozornili na to, že krávy mají překvapivě významný podíl na tvorbě skleníkových plynů. Jedna kráva totiž může vyprodukovat až 200 litrů metanu denně. Vědci a odborníci na emise se domnívají, že přežvýkavci mají na svědomí vznik až čtvrtiny celkového množství metanu vzniklého důsledkem lidské činnosti. Podle statistik Českého hydrometeorologického ústavu a Ústavu pro výzkum lesních ekosystémů se u nás hospodářský dobytek podílí na produkci skleníkových plynů ze dvou procent. Jenom skot (krávy, jalovice, býčci, volci a telata) má na svědomí 1,76 procenta.

Přitom právě metan je pro ovzduší velmi nebezpečný. "Z hlediska oteplování je tento plyn jedenadvacetkrát nebezpečnější než oxid uhličitý," vysvětluje klimatolog Jan Pretel.

Podle britského listu The Guardian za to mohou především tradiční krmiva, při jejichž trávení vzniká v žaludcích přežvýkavců velké množství metanu. Ten pak zvířata vypouštějí do ovzduší. Pro zajímavost je třeba dodat, že vzhledem k tomu, že metan vzniká právě v jejich žaludcích, většina plynu uniká z jejich těl tlamou, a ne, jak by se snad na první pohled mohlo zdát, opačným koncem jejich trávicí soustavy.

Zatímco v Británii se odborníci zabývají možností zavedení alternativních krmiv, české odborníky kravské krkání příliš netrápí. "Není to žádná velká hrozba, nikdo rozhodně nebude kravám nosit speciální žrádlo na stříbrném podnose," říká Jan Pretel.

Zatím tedy českým kravám nová dieta nehrozí. Podle mezinárodních úmluv o snižování emisí skleníkových plynů se totiž každý stát může rozhodnout, čemu dá prioritu a odborníci v České republice zatím v kravínech větší hrozbu nevidí.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů