Čtvrtek, 28. března 2024

Schválena podpora na projekty pro zlepšení ovzduší

Schválena podpora na projekty pro zlepšení ovzduší

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa schválil žádosti o podporu pro projekty zaměřené na zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí. Žadatelé projekty podali v rámci stále otevřené XXIII. a XXIV. výzvy OPŽP.

V rámci XXIII. výzvy, která je zaměřena na Prioritní osu 2 - Zlepšení kvality ovzduší a snižování emisí, a omezena na Moravskoslezský kraj, bylo dosud podáno pět projektů. Členové řídícího výboru OPŽP zatím dostali k projednání dva projekty a oba doporučili ministrovi životního prostředí k podpisu.


Jednalo se o projekt města Třince, které žádalo o podporu na nákup analyzátoru oxidu dusíku a těkavých organických látek. Druhým projektem doporučeným ke schválení byla žádost o podporu Výrobního a obchodního družstva Stěbořice, které chce zastřešit jímky na kejdu a nakoupit aplikační techniku (rozmetadlo chlévské mrvy, kejdovač a zapravovač kejdy hnoje).


"Kontinuální 23. výzva je primárně určena pro projekty realizované na území Moravskoslezského kraje. Alokace v rámci této výzvy činí čtyři miliardy korun. Předpokládané ukončení výzvy je plánováno na květen 2011," uvedl vedoucí Odboru ovzduší a obnovitelných zdrojů Státního fondu životního prostředí ČR Bohdan Polak.


Další projekty, které řídící výbor doporučil a ministr Chalupa schválil, byly předloženy v rámci XXIV. výzvy. "Alokace u této výzvy činí taktéž čtyři miliardy korun a zaměřena je stejně jako 23. výzva na projekty na zlepšení ovzduší a snižování emisí, ale s tím rozdílem, že je určena pro všechny projekty v rámci celé republiky, nikoli jen pro projekty v Moravskoslezském kraji," vysvětlil Bohdan Polak.


V rámci XXVI. výzvy bylo dosud přijato 26 žádostí, z toho 21 projektů bylo schváleno. Celková náklady na schválené projekty v rámci XXIV. výzvy činí bezmála 228 milionů korun, přičemž celková výše podpory může dosáhnout 87 milionů korun.

Odkaz na tabulky

23. výzva , 24. výzva

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů