Pátek, 19. dubna 2024

Emisních povolenek bude méně a měly by být dražší

Brusel chce, aby firmy snížily znečišťování ovzduší. Konečné rozhodnutí záleží na jednotlivých členech EU.

Emisních povolenek bude méně a měly by být dražší

Evropští poslanci se snaží rozhýbat zamrzlý trh s emisními povolenkami. Důležitý výbor pro průmysl, výzkum a energetiku včera schválil dodatek evropské směrnice o energetické účinnosti, který má snížit počet povolenek na vypouštění škodlivin do ovzduší v letech 2013-2020.

Cílem této strategie je zvýšit cenu povolenek na trhu, a donutit tak velké evropské znečišťovatele, aby investovali do omezování škodlivin v ovzduší.

Nyní půjde návrh ke schválení do Evropského parlamentu, kde se očekává hladký průběh hlasování. Je však možné, že návrh parlament obejde a půjde rovnou na schválení Radě ministrů životního prostředí jednotlivých členských zemí.

Regulace je jedinou možností

Verdiktu průmyslového výboru předcházelo na konci loňského roku obdobné rozhodnutí poslaneckého výboru pro životní prostředí. Ten podpořil návrh Evropské komise na osekání přibližně 1,2 miliardy z plánovaných 17,3 miliardy emisních povolenek, které budou v letech 2013-2020 v oběhu. O přesném počtu povolenek, které mají být staženy z oběhu, se zatím diskutuje. V reakci na tehdejší rozhodnutí výboru pro životní prostředí cena povolenek na znečišťování ovzduší stoupla o třetinu. Oproti prosincovým sedmi eurům se postupně dostala na únorových devět eur.

I přesto, že je Evropská unie zatím ve svém záměru úspěšná, celý proces mohou zkomplikovat členské země, které budou o stáhnutí části povolenek v budoucnu také hlasovat.

Podle ředitele obchodní divize společnosti ČEZ Alana Svobody by však unie mohla plenární hlasování Evropského parlamentu obejít a nechat Radu ministrů se vypořádat s povolenkami. "Není jisté, zda se návrh vůbec do parlamentu dostane. Je možné, že půjde rovnou ke schválení na Radu Evropské unie," uvedl Svoboda pro HN.

Této skutečnosti nahrává také fakt, že si Dánsko jako předsednická země vytyčila, že dotáhne směrnici o energetické účinnosti do konce ještě před předáním předsednictví Kypru v červenci. Proto by v unii mohl vzniknout tlak na rychlé prosazení směrnice, tudíž i odebrání části emisních povolenek.

Regulace je navíc podle evropských politiků a úředníků pravděpodobně jediný nástroj, který může rozhýbat zmrzlé emisní trhy.

"V současné době nevidím jinou alternativu, která by mohla zachránit trh s emisními povolenkami," řekl pro HN bývalý švédský ministr životního prostředí Andreas Carlgren. Podobný názor zastává také Hans Bergman z generálního ředitelství Evropské komise pro boj s klimatickými změnami.

Trh reagoval poklesem ceny

Včerejší rozhodnutí výboru pro průmysl se bezprostředně na ceně povolenek neprojevilo, k poledni se ceny dokonce dostaly do červených čísel. Cena spotu z ranních 9,20 eura za jednu povolenku klesla na poledních 8,80 eura.

Jan Fousek, ředitel pro obchodování s emisemi společnosti Virtuse Group, uvedl, že se do současné ceny povolenek promítlo již dříve kladné rozhodnutí Evropské komise snížit jejich počet.

Co se však rozhýbalo, bylo obchodování. "Jakmile výbor rozhodl, všichni začali vybírat své zisky. Pouze dopoledne se na komoditní burze ICE zobchodovalo osm milionů emisních povolenek, což je o desítky procent víc než normálně touto dobou," dodal Fousek.

Rozhodnutí omezit počet povolenek také zajímavě zahýbalo s futures trhem. Z obav o nedostatek povolenek se zvětšil rozdíl mezi nejlikvidnějšími futures (povolenkami k dodání v prosinci 2012 a v prosinci 2013) z 45 na osmdesát centů.


1,2 miliardy

kusů emisních povolenek by mělo být podle návrhu Evropské komise staženo z trhu. Mezi lety 2013 až 2020 by se tak jejich množství mělo oproti plánu snížit na 16,1 miliardy kusů. Jedna emisní povolenka se rovná jedné tuně CO2

AUTOR: Nikita Poljakov
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů