Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Přírodní zbraně proti chřipce

15.11.2009  |  1005× přečteno      vytisknout článek

Nemusíte jen se strachem čekat, zda onemocníte chřipkou či nikoliv. Existují mnohá opatření a přírodní prostředky, které bojují proti virům a posilují imunitu organismu. Zde naleznete doporučované potraviny, vitamíny a opatření v životním stylu, které by vám měly pomoci uchránit se před chřipkou či zmírnit její průběh.

Vysoké dávky vitamínu C.

Bylo prokázáno, že podávání vitamínu C zvyšuje funkce bílých krvinek, produkci interferonů (imunitní proteiny, které chrání buňky před zevní invazí) a protilátek. Hladina vitamínu C v krvi bývá během infekce nedostatečná. Vědci věnovali velkou pozornost vlivu vitamínu C na viry (např. na chřipkové viry). Ačkoliv výsledky studií byly rozporuplné ohledně možnosti předcházet chřipce pravidelnou konzumací vitamínu C, jednoznačně se prokázalo, že vitamín C zkracuje dobu trvání chřipky a mírní symptomy. Vitamín C snižuje schopnost virů pronikat tkáněmi (inhibuje jejich enzym hyaluronidázu) a zlepšuje stabilitu pojivových tkání, přes které se musí viry dostat. Všeobecně se dá říci, že viry nedokážou přežít v prostředí bohatém na vitamín C. Tyto vlastnosti pomáhají vysvětlit popularitu vitamínu C v boji s infekcí a proti proliferujícím abnormálním buňkám.

Ester-C je nejpokročilejší dostupná forma vitamínu C. Byla vyvinuta pro rychlejší absorpci a retenci v tkáních. Ester-C je molekulárně spojen s vápníkem, díky čemuž má neutrální pH a tudíž nedráždí žaludeční sliznici jako jiné kyselé formy vitamínu C.

Vironal nebo Baktevir

Tyto bioinformační bylinné přípravky významně posilují imunitu a schopnost těla bránit se průniku nežádoucích mikroorganismů. Lze je využít jako účinnou obrannou bariéru proti širokému spektru patogenů virového i bakteriálního původu šířících se vzduchem a přenosných kapénkovou infekcí nebo potravinami. Je vhodné je použít jak preventivně při styku s větším počtem lidí, zvláště v obdobích virových epidemií, tak při akutním onemocnění. Preparáty posilují právě ty orgánové systémy, které se s vnějšími patogeny setkávají jako první - dýchací systém, trávicí systém a kůže - protože jedině podpora a ochrana ohroženého terénu je tím jediným správným přístupem v boji proti infekčním chorobám (alopatické léky ničí bohužel spolu s patogenem i buňky napadené tkáně, která se z toho důvodu paradoxně stává náchylnější k další infekci).  

Pomáhají při prevenci a léčbě jak virových, tak bakteriálních onemocnění (nemoc z nachlazení, rýma, viróza, chřipka, horečnaté stavy,  kašel, záněty průdušek, bolesti v krku, záněty nosohltanu, angína, zánět dutin, zápal plic a žaludečně-střevní potíže);

Vyvolávají pocení, snižují horečku a je možné je kombinovat s antibiotiky;

Jsou vhodné i pro doléčení a rekonvalescenci organismu po nemoci

Dávkování: Při chronických onemocněních a pro prevenci doporučujeme užívat minimální dávky, v akutních stadiích doporučujeme dávky zvýšit. V případě přechodného zhoršení stavu je třeba snížit dávkování, dokud zhoršení nepomine, a teprve poté se vrátit k původnímu dávkování. V užívání preparátu není vhodné přestávat, neboť se jedná o zpětný regenerační proces (reverzní reakce), při němž se mohou objevit příznaky dřívějších onemocnění. Tento jev je příznakem pozitivní regenerační reakce, která informuje o tom, že dochází k uzdravování!

Vitamín D

Mnoho lékařů a vědců ve světě poukazuje na to, že chřipka se objevuje v období, kdy díky nedostatečnému slunečnímu svitu klesá hladina vitamínu D v lidském organismu, jelikož jeho syntéza je na slunci závislá. Doporučují proto užívat vysoké dávky vitamínu D (až 5000 IU denně - v ČR doporučovaná denní dávka pro dospělé je pouze 400 IU denně) v zimním období jako prevenci výskytu epidemické chřipky. Předávkování vitamínem D nastává při překročení hladiny v séru nad 400 mikrogramů/ml. Projeví se  nechutenstvím, nadměrným močením, vysokým krevním tlakem a zvracením.

Velmi dobrým zdrojem vitamínu D jsou především tučné ryby. Vitamín D je možno též bezpečně získávat z potravinového doplňku Vitamarin , který je vyráběn z unikátního rybího oleje z mořské ryby Engraulis japonicus. Je nejdůležitějším přírodním zdrojem řady nenasycených mastných kyselin a vitamínů A a D. Posiluje imunitní systém.

Koloidní stříbro

Jedná se o  prastarý lidový prostředek, který  lidem pomáhal proti infekcím již před příchodem antibiotik. Stoupenci stříbra vynášejí jeho antibiotickou schopnost efektivně čelit prakticky všem bakteriím, plísním a virům. Klinické studie jasně neprokázaly jeho účinnost proti virům, ale na většinu bakterií, které mohou virové infekce zkomplikovat, je mnohem účinnější než většina dostupných antibiotik , na které si v poslední době bakterie vytvářejí velmi rychle rezistenci. Koloidní stříbro je možno si doma vyrobit za pomoci generátoru koloidního stříbra a destilované vody.

Echinacea

Echinacea zřejmě zvyšuje produkci interferonů, důležitou část odpovědi organismu na virové infekce. Několik dvojitých slepých studií potvrdilo přínos echinacei při léčbě nachlazení a chřipky.Nedávné studie naznačují, že echinacea není zřejmě účinná jako prevence a měla by být používána až při nástupu onemocnění.

Echinaceu lze bezpečně užívat ve formě tobolek i v době těhotenství.  

Oregánový olej

Má význam především jako prevence bakteriální superinfekce a pomoc při kašli - pomáhá uvolňovat hleny z dýchacích cest a  tlumí suchý dráždivý kašel.

Prevence šíření chřipkových virů v prostředí:

Éterické oleje ničí bakterie a viry. Používání éterických olejů do odpařovačů a aromalamp se kromě kanceláří může uplatnit i v domácnostech a všude tam, kde dochází k shromažďování více osob a tudíž hrozí nebezpečí infekce -čekárny ordinací, mateřské školky, školy, obchody a podobně. D o aromalamp a odpařovačů se v době chřipek nejvíce hodí éterické oleje s protivirovými a protibakteriálními účinky jako eukalyptus, timián lilalol, levandule, skořice a lemongras (citronová tráva), dobromysl (oregano).  

Nejjednodušší je použití namíchané antiseptické směsi.

Potraviny proti chřipce:

Česnek - působí jako přírodní antibiotikum

Šťáva z cibule je vynikajícím prostředkem proti kašli a má protibakteriální účinek - Vezmeme jednu cibuli a nastrouháme ji na jemno.. Přidáme med  nebo cukr krystal a lžičkou vymačkáme co nejvíce šťávy. Tu scedíme a vypijeme. Dětem podáváme po lžičkách. Šťávu je vhodné  si vždy vyrobit novou a nenechávat ji dlouho skladovat.

Anýz - V roce 2007 byla publikována zpráva o možném protichřipkovém působení anýzu. Bedrník anýz, používaný u nás především jako koření do perníčků a dalšího pečiva, podle výzkumů obsahuje látku velmi podobnou oseltamiviru, léčivé látce hubící virus chřipky. Anýz také podporuje vykašláván a působí proti křečím v trávicí trubici. Budete-li anýz žvýkat, pomůže odstranit nepříjemnou chuť v ústech.

Badyán - obsahuje shikimovou kyselinu, ze které se vyrábí aktivní složka protivirového léku Tamiflu.

Zázvor - Nastrouhaný kořen zázvoru zahřívá organismus. Vynikající je zázvorový čaj -: Zalijte 2 polévkové lžíce nastrouhaného zázvoru horkou vodou a nechte louhovat 5-10 minut. Můžete přidat med a citron.

Ostrá koření - česnek, chilli, křen - uvolňují hleny, podporují pocení. Můžete vyzkoušet indickou či čínskou kuchyni.

Slepičí vývar - pomáhá dodat energii, uvolnit ucpaný nos. Při přípravě přidejte hodně česneku, cibule a další kořenové zeleniny.

Dostatečný přívod tekutin - především čistou vodu z kohoutku, nejlépe ohřátou, je možno přidat citrón a teplé čaje (šípkový, zázvorový, mátový, zelený).

Celkově je vhodné jíst v zimních měsících stravu se zahřívacím účinkem - platí to hlavně pro lidi zimomřivé, trpící chladem. Mezi zahřívací potraviny patří ovesné vločky, merlík, slunečnicová semena, vlašské ořechy, piniová semínka a pražená sezamová semínka. Fenykl, kopr, anýz, skořice, hřebíček, bazalka, rozmarýn, koriandr a bobkový list  zahřívají a posilují střed organismu, který je zejména citlivý na chlad.

Rýže je neutrální, jako příloha k černým fazolím však může působit velmi povzbudivě. Také kukuřice, pohanka a žito mohou být využity k přípravě vydatných zahřívacích polévek. Tykev a všechny druhy řepy zahřívají. Též lze doporučit vařenou cibuli. Zelenina by se v zimních měsících měla konzumovat převážně uvařená nebo podušená. Ovoce je vhodné ve formě kompotů se skořicí a hřebíčkem.

Čemu se ve stravě vyhnout:

Cukru, bílému pečivu (podporuje tvorbu hlenů), nevhodným tukům v uzeninách a smažených jídlech, fast foodu, instantním výrobkům, mléčným výrobkům (ochlazují organismus a činí ho tak náchylnějším k nachlazení a chřipce), tropickému ovoci (i přes obsah vitamínu C má v zimě toto ovoce negativní vliv na organismus díky ochlazujícímu vlivu), džusům (též ochlazují organismus).

Dostatečný spánek a odpočinek:

Fyzický i psychický odpočinek je důležitou součástí prevence proti chřipce. Při onemocnění je pak vyležení v posteli základním předpokladem úspěšného vyléčení bez následků. V posteli je nutno ležet minimálně týden. Pak by mělo následovat třítýdennít období snížené aktivity, důležité pro rekonvalescenci po nemoci.

Odolnost proti chřipce zvyšuje otužování:

Odolnost proti nákaze chřipkou zvyšuje otužování. Ideální je začít s ním v létě, ale pozdě není ani teď. Stačí snížit o pár stupňů teplotu v obytných místnostech, spát při otevřeném okně, mýt se ráno ve studené vodě a nosit méně vrstev oblečení.

Meditace jako prevence proti chřipce:

Z dosavadních výzkumů vyplývá, že pravidelné meditace podporují imunitní systém a zvyšují odolnost proti virovým i bakteriálním onemocněním. Podobně může působit i modlitba.

Zdroj: zdravi.doktorka.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist