Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Pár řeckých receptů pro zdravou výživu

12.02.2012  |  47× přečteno      vytisknout článek

Pár řeckých receptů pro zdravou výživu

Salát xoriatiki

4 větší rajčata, nakrájená na 8 dílků; 1 střední okurka (rovněž pokrájíme), na tenké plátky nakrájená červená cibule, 1/3 šálku řeckého olivového oleje, lžíčka červeného vinného octa, lžička sušeného oregana, sůl, čerstvě nadrcený pepř, pokrájený řecký feta sýr, černé olivy  - nejlépe odrůdy Kalamatas

V míse smíchejte pokrájená rajčata, okurky, olivy a červenou cibuli a přelijte zálivkou z olivového oleje, vinného octa, oregana, soli a pepře. Ozdobte pokrájeným sýrem feta a před podáváním nechte vychladit.

 

Salát tzatziki

1/2 kg hustého řeckého jogurtu, 4 - 5 stroužků česneku, 1 okurka střední velikosti, 4 lžíce octa, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř

Jogurt dáme do mísy. Na hrubším struhadle nastrouháme okurku a necháme asi 15 minut odkapat. Rozetřeme česnek a spolu s okurkou přidáme do mísy s jogurtem. Přilijeme olivový olej a ocet, osolíme, opepříme a dobře promícháme. Takto připravenou směs necháme půl hodiny odstát a podáváme.

 

Spanakopita - řecký špenátový koláč

300 g čerstvého špenátu, 2 jarní cibulky, 200 g řeckého sýru feta, 1 vejce, mletý pepř, olivový olej, 2 pláty listového těsta

Lístky špenátu spařte, vymačkejte přebytečnou vodu a rozmixujte. Přidejte cibulku, nastrouhaný sýr, vejce, sůl a pepř. Na pracovní desce rozválejte plát těsta, vložte do koláčové formy a vytvořte vyvýšený okraj. Těsto potřete špenátovou směsí, navrch dejte druhý plát, pokapejte olejem a pečte v troubě přibližně 40 minut.

 

Rajčatová polévka

1/2 šálku rozpuštěného másla, 2 mrkve, 1 cibule střední velikosti, 1 polévková lžíce škrobové moučky, 1/2 kg rajčat nebo 1 konzerva rajčat, malé množství celeru, 1 kostka kuřecího vývaru, sůl, pepř, trochu cukru

Dejte do hrnce rozspustit máslo a poté na něm osmahněte cibulku do růžova. Přidejte škrobovou moučku, zřeďte trochou vody a asi 1 minutu míchejte. Potom dodejte kostru vývaru, rajčata, mrkev, celer a náležité množství vody a nechte vařit na mírném ohni. Dochuťte solí, pepřem a cukrem. Jelikož je vývar osolený, nepřidávejte hodně soli. Podle libosti je možné polévku rozmixovat a nakonec přidat nadrobno krájenou bazalku.

 

Jehněčí na česneku

2 kg jehněčí kýty, 6 stroužků česneku, hořčice, petrželová nať, kopr, sůl, pepř

Maso očistíme, omyjeme a nožem prořízneme několik otvorů, do kterých vložíme sůl, pepř a plátky česneku. Přidáme jemně posekaný kopr a petržel, maso dosolíme, popepříme a vložíme do hliněného pekáče (pokud hliněný pekáč nemáme můžeme maso zabalit do alobalu). Pečeme v předehřáté troubě při teplotě 250°C asi půl hodiny. Potom snížíme teplotu na 200°C a pečeme další hodinu. Podáváme s bramborem nebo s těstovinnou rýží.

ZDROJ:http://cs-cz.facebook.com/notes

 

1.5 kg vykostěného vepřového maso, nakrájíme na 5 cm kousky, 2 kg celeru s listy, 2 středně velké cibule, jemně nasekané, 3/4 šálku olivového oleje, 1/2 šálku citrónové šťávy, 1 polévková lžíce soli, čerstvě mletý pepř, voda

Vepřové na citronech

Celer nakrájíme asi na 2 cm velké kousky. Na pánev nalijeme trochu vody, přidáme celer a vaříme zakryté asi 10 minut. Poté odstavíme. V jiné pánvi zpěňte cibuli na olivovém oleji. Když je cibule měkká, přidáme vepřové maso a asi tři šálky vody. Přivedeme k varu a vaříme asi 45 minut na mírném ohni. Poté přidáme celer, sůl, dle chuti pepř a dusíme asi 25 minut na mírném ohni. Nemícháme! Přidáme citronovou šťávu a až potom zamícháme. Vypneme vařič a necháme asi 10 minut odstát. Podává se například s pečenými brambory.


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist