Úterý, 19. března 2024

Závazný metodický postup k aktualizaci evidence půdy a ekologicky významných prvků

Metodické pokyny upravují základní postupy aktualizace evidence půdy v návaznosti na § 3a a následující zákona o zemědělství.

Závazný metodický postup k aktualizaci evidence půdy a ekologicky významných prvků

Současně obsahuje i formuláře určené pro ohlášení jednotlivých druhů změn v evidenci. Novela zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství účinná od 1.1.2015 přinesla velké množství zásadních změn souvisejících s aktualizací evidence využití půdy podle uživatelských vztahů. Z tohoto důvodu původní Metodické pokyny pro aktualizaci evidence půdy podle zákona č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů (závazné nebo doporučené postupy pro pracovníky provádějící aktualizaci evidence půdy (LPIS)), a Metodika pro evidenci krajinných prvků pro pracovníky agentur pro zemědělství a venkov byly nahrazeny novým metodickým dokumentem.

Jednou ze zásadních změn je i převod výkonu aktualizace evidence půdy a s tím souvisejících činností z MZe na SZIF. Z tohoto důvodu je tento dokument považován za ,,vrcholovou" metodiku - výklad zákona o zemědělství a souvisejících ustanovení z jiných právních předpisů, které se týkají evidence půdy a evidence ekologicky významných prvků. Tento dokument nemá za cíl úplně a podrobně popsat postup evidence půdy a EVP, ale být základem pro podrobné metodické postupy zpracované Státním zemědělským intervenčním fondem - odborem LPIS a externích registrů IACS pro pracovníky provádějící aktualizaci evidence půdy a EVP (LPIS) v rámci SZIF - OPŽL.

Změny vyplývající z nové společné zemědělské politiky se projevily jak v novele zákona o zemědělství, tak i v nutnosti vytvořit nový metodický postup. Nově jsou tedy metodické pokyny k aktualizaci evidence půdy i evidence ekologicky významných prvků začleněny v jednom dokumentu z důvodu jejich větší vzájemné provázanosti.

Aktuální schválená verze tohoto dokumentu je veřejně dostupná na webových stránkách Ministerstva zemědělství v sekci Portál farmáře.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů