Úterý, 19. března 2024

Soutěž Společné zařízení roku zná vítěze posledního ročníku

Dne 23. března 2017 se v prostorách Senátu Parlamentu ČR uskutečnilo vyhlášení výsledků 10. ročníku soutěže Společné zařízení roku.

Soutěž Společné zařízení roku zná vítěze posledního ročníku

Akce, kterou pořádá Státní pozemkový úřad (SPÚ) ve spolupráci s Českomoravskou komorou pro pozemkové úpravy, se v této podobě letos uskutečnila naposled. Od příštího roku soutěž ponese název ,,Cena krajiny". Nový koncept bude SPÚ realizovat společně s Ministerstvem zemědělství, které celou akci bude zastřešovat, a také s dalšími subjekty.

Předávání cen se zúčastnil senátor a předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Miroslav Nenutil, předsedkyně Asociace krajů ČR a hejtmanka Karlovarského kraje Jana Vildumetzová,náměstek ministra zemědělství Pavel Sekáč a ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu Svatava Maradová.

Společná zařízení byla odbornou komisí hodnocena ve třech kategoriích. Současně byla vyhlášena Cena Státního pozemkového úřadu a Cena veřejnosti, která je udělována projektu s nejvyšším počtem hlasů získaných ze strany veřejnosti prostřednictvím internetového hlasování.

Společná zařízení realizovaná v pozemkových úpravách mají pozitivní přínos nejen pro zvýšení kvality životního prostředí, ale i kvality života na venkově. Jejich význam postupně roste v důsledku negativních dopadů klimatických změn. Společná zařízení, jako jsou mokřady, tůně, ochranné nádrže, meze nebo výsadby jsou prevencí povodní i sucha.

,,V současném programovém období budeme čerpat finance především na projekty, které povedou ke snížení dopadu klimatických změn. Na pozemkové úpravy máme v letech 2014 až 2020 vyčleněnu částku z Programu rozvoje venkova ve výši 3,5 miliardy korun," řekla ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Při příležitosti vyhlášení letošních výsledků soutěže navazuje Státní pozemkový úřad spolupráci s Asociací krajů ČR.

Ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová se v rámci soutěže setkala s předsedkyní Asociace krajů ČR a hejtmankou Karlovarského kraje Janou Vildumetzovou. ,,S paní hejtmankou jsme se bavily o možnostech vzájemné spolupráce zejména v oblasti budování rezervy státní půdy pro rozvojové projekty státu. Naší snahou je seznámit jednotlivé kraje, k čemu je vytváření rezervy nutné a jak nám v tomto můžou pomoci. Uvítali bychom i spolupráci krajů v rámci příprav pozemkových úprav," řekla po setkání ústřední ředitelka SPÚ Svatava Maradová.

Výsledky 10. ročníku soutěže Společné zařízení roku

Kategorie

Vítězný projekt

Opatření ke zpřístupnění pozemků

Kolejové polní cesty v k. ú.Sovenice, okres Nymburk

Protierozní a vodohospodářská opatření

Protierozní opatření v k. ú.Horní Lipka, okres Ústí nad Orlicí

Opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí

Realizace výsadby lokálního biokoridoru K-14 v k. ú.Bludov, okres Šumperk

Cena Státního pozemkového úřadu

Protierozní opatření v k. ú.Horní Lipka, okres Ústí nad Orlicí

Cena veřejnosti

Vodohospodářské opatření v k. ú.Rtyně nad Bílinou, okres Teplice

Počet přihlášených projektů v jednotlivých kategoriích

Zpřístupnění pozemků

39

Protierozní a vodohospodářská opatření

15

Opatření k ochraně a tvorbě životního prostředí

8

Celkem přihlášených projektů

62

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů