Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Chov prasat skomírá. Pomoci mají dotace

09.09.2012  |  zdroj: HN  |  341× přečteno      vytisknout článek

zemědělstvíZemědělci a ministerstvo mají plán na záchranu živočišné výroby. Českým problémem je i produktivita, vyrábět levně se tu nedaří.

Vepřové z Německa, jablka ze Španělska. Jídlo z dovozu je v Česku běžná věc. Česko v mnoha oborech ztrácí potravinovou soběstačnost. Nejhorší je situace právě ve vepřovém mase nebo ovoci. Vepřového masa se v česku vyrobí jen 60 procent toho, co se spotřebuje. Zcela zanedbaná živočišná výroba je největším problémem českého zemědělství i podle ministra zemědělství Petra Bendla. Ten včera při zahájení veletrhu Země živitelka prohlásil, že Česko zaspalo. "Je pět minut po dvanácté. Naší absolutní prioritou musí být tento problém řešit," řekl Bendl.

I kvůli tomu již teď například roste cena vepřového, které zdražuje ve světě z důvodů velkého sucha v USA. Ubývá také pracovních míst, protože právě živočišná výroba jich vytváří nejvíc.

"Dotace v živočišné výrobě jsou v podstatě nulové. Podpora ze strany státu není žádná a vozí se sem levné maso ze zahraničí," potvrzuje Marian Konesz ze společnosti Topigs, která se specializuje na šlechtění prasat.

Ministerstvo proto chystá plán, jak živočišnou výrobu zachránit. Již dříve avizovalo, že hodlá zcela změnit systém evropských i státních dotací. "Jde totiž o to, že peníze sem tečou, jenže se nerozdělují úplně ideálně. Když to zahraniční konkurence zjistí, začne samozřejmě dovážet levnější dotované suroviny," říká Bohumil Belada z firmy Farmtec, který je i místopředsedou Agrární komory.

Právě ta spolu s Potravinářskou komorou i Svazem měst a obcí s ministerstvem pracuje na nové koncepci. V současnosti se peníze vyplácí podle zemědělské plochy. Živočišná výroba tak nedostává skoro nic. To by se mělo změnit. Nově by se dotace měly rozdělovat podle náročnosti výroby a také jejího užitku. Znamenalo by to méně peněz například pro pěstování plodin na biomasu a více pro živočišnou výrobu. To je přitom běžné v západní Evropě. "Jde o lepší systém, který zemědělce motivuje, aby provozovali výrobu, která bude pro stát užitečnější. A bude tedy vytvářet více pracovních míst," říká agrární analytik Petr Havel.

Záviset vše bude na jednání v unii. Zemědělská politika se bude od roku 2014 totiž měnit v celé EU. Kromě větší možnosti pomoci vybraným sektorům zemědělství se budou Češi snažit získat i více peněz.

Jenže nejde jen o dotace. Podle mnohých je výroba prostě nevýhodná kvůli nízké produktivitě práce. "Samotné dotace nejsou to nejdůležitější. Třeba v Německu nebo Dánsku totiž i tak vyrábí vepřové levněji. Češi to prostě levně neumějí. Jenže pokud se živočišná výroba u nás zlikviduje, budeme se brzy divit, jaké zahraničí nasadí ceny," říká Pavel Štochl, obchodní ředitel firmy ZŘUD-Masokombinát Písek.

Podle Havla nefunguje třeba cenová politika. V zahraničí je totiž mnohem větší rozpětí v ceně dobrého a špatného masa než u nás. A tak třeba němečtí výrobci prodají nekvalitní maso levně v Česku, ale zahojí se na dražším dobrém mase v Německu.

Podle ministerstva i zemědělců je tak klíčová i podpora zájmu o kvalitní potraviny. I výstava Země živitelka se proto nesla také v duchu propagace potravin se známkou kvality - jako je třeba Klasa nebo Regionální potravina. Jenže i s těmito značkami je v Česku trochu problém. Je jich totiž příliš - v současnosti kolem 30 - a spotřebitelé se v nich ne vždy vyznají. "Určitě zpřehlednění by bylo na místě," říká Belada.

Pokud se živočišná výroba u nás zlikviduje, budeme se brzy divit, jaké zahraničí nasadí ceny.
Pavel Štochl
obchodní ředitel firmy ZŘUD-Masokombinát Písek

České zemědělství v číslech

Soběstačnost Česka ve výrobě hlavních zemědělských komodit (za rok 2011, v procentech)

Pšenice 161,5

Mléko 124,3

Cukrovka 124,2

Hovězí maso 121,7

Řepka 118,9

Skopové a kozí maso 90,2

Vejce 87,6

Brambory 85,5

Drůbeží maso 78,8

Ovoce mírného pásma 77,9

Vepřové maso 60,8

Zelenina 36,9


-29 PROCENT

bude letos podle Agrární komory meziroční propad ve sklizni obilí. Nižší výnosy jsou způsobeny především suchem. Například v Jihomoravském kraji jde ale o pokles o více než 60 procent.

-3,4 PROCENTA

byl podle včera zveřejněného šetření ČSÚ Agrocenzus v Česku úbytek zemědělské půdy mezi lety 2000 a 2010. Zemědělci tak obhospodařovávají 3,483 milionu hektarů půdy.

AUTOR: Jan Sochor
AUTOR-WEB: www.ihned.cz


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
Regitas s.r.o.
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist