Sobota, 27. dubna 2024

Studie: Biomasa dohání v oblibě konkurenty

Podle nejnovější studie KPMG se na globálním trhu obnovitelných zdrojů meziročně více než zdvojnásobil počet realizovaných transakcí za 1. čtvrtletí roku 2010.

Studie: Biomasa dohání v oblibě konkurenty

Tento pozitivní vývoj podporují zejména státní pobídky.

Z hlediska atraktivity předstihla výroba energie z biomasy (37 procent) celosvětově výrobu solární energie (36 procent) a energie, kterou generují pobřežní větrné elektrárny (35 procent). V České republice převažuje zájem o fotovoltaické zdroje, a to zejména díky stávající vládní podpoře.

Po předchozím útlumu v sektoru výroby energie z obnovitelných zdrojů došlo během prvních tří měsíců roku 2010 globálně k pozitivnímu obratu. To vyplývá z průzkumu, který provedla celosvětová síť poradenských společností KPMG mezi 250 vrcholnými představiteli působícími v této oblasti.

Počet transakcí uzavřených v prvním čtvrtletí roku 2010 (150) se proti stejnému období roku 2009 zvýšil dvaapůlkrát (61). Více než polovina respondentů proto předvídá, že díky celkově příznivé situaci v sektoru by se v příštích 18 měsících mohla aktivita na trhu fúzí a akvizic zvýšit. Rok 2010 by tak mohl patřit k těm silnějším.

Česká republika na špičce Evropy

Za více než dvojnásobným nárůstem počtu realizovaných transakcí v oblasti fúzí a akvizic na trhu obnovitelných zdrojů stojí zejména státní pobídky. Vlády jednotlivých států poskytují v rámci svých plánů na ochranu klimatu výrobcům například granty nebo garantují výkupní ceny energie.

"Konkrétně v České republice jsou výkupní ceny za odebranou energii z fotovoltaických zdrojů díky vládním pobídkám jedny z nejvyšších v Evropě," komentuje situaci Martin Mašát, ředitel v oddělení Transakce a restrukturalizace ve společnosti KPMG Česká republika.

Solární energie, nebo biomasa?

Podle počtu uskutečněných transakcí v oblasti fúzí a akvizic na trhu obnovitelných zdrojů nadále vede výroba solární energie, kterou následuje energie větrná. Uzavřené transakce v rámci obou jmenovaných představovaly v roce 2009 rovných 50 procent z celkově 300 uskutečněných transakcí.

Naopak z hlediska atraktivity jednotlivých subsektorů si v průzkumu KPMG výrazně polepšila výroba energie z biomasy. Té tak se podařilo celosvětově dohnat úroveň zájmu o výrobu solární energie a energie z pobřežních větrných elektráren.

Nenaplněná očekávání

Co se naopak v meziročním srovnání nezměnilo, je výrazný nepoměr ceny za uzavřenou transakci, kterou na jedné straně očekávají prodávající a na straně druhé kupující. Mnoho hráčů na trhu a finančních investorů totiž předpokládá, že se v roce 2010 navýší jak ceny v rámci ocenění podniků, tak i objemy uzavřených obchodů.

Otázka cen za uzavřené transakce však bude pravděpodobně nadále problematická. V současné době se totiž ceny u uzavřených transakcí pohybují přibližně na devítinásobku historického údaje o zisku před úroky, zdaněním a odpisy (EBITDA).

Přes dvě třetiny respondentů však přesto neočekávají, že by za společnosti či projekty ze sektoru výroby energie z obnovitelných zdrojů, které získají v rámci fúze či akvizice, zaplatili více než pětinásobek EBITDA.

"V České republice se například momentálně prakticky neobchoduje s projekty, u nichž není dostatečná míra jistoty, že se dokončí ještě v letošním roce. Důvodem je nejistota panující v rámci tarifů na příští rok. Vzhledem k technologickým a dalším lhůtám tak lze očekávat, že obchodování s nedokončenými projekty na nějaký čas zamrzne. Nicméně lze očekávat náběh transakcí s již hotovými fotovoltaickými elektrárnami, tak jak jich bude v nejbližší době skokově přibývat," komentuje situaci na domácím trhu Martin Mašát.

Poptávka po zdrojích financování převyšuje nabídku

Přestože banky celkově zaujímají k sektoru obnovitelných energií pozitivní postoj, dostupnost financování pro projekty či transakce se naopak v průběhu loňského roku snížila. To se domnívá více než 50 procent dotazovaných. Za touto skutečností se skrývá nejen výrazný nárůst marží (od roku 2007 přibližně třikrát vzrostly), ale i pomalejší růst trhu dluhového financování a zároveň neustále rostoucí požadavky sektoru na externí financování.

Na tento fakt opět reaguje Martin Mašát: "Získat financování pro kvalitní projekt nebylo donedávna v České republice obtížné. Obezřetné banky však momentálně začínají ustupovat od financování projektů, u nichž nelze spolehlivě doložit termín dokončení ještě v letošním roce."

Predikce vývoje

Většina hráčů na trhu spolu s investory očekávají, že v roce 2010 zvýší ocenění společností, a to z důvodu rostoucího konkurenčního boje o akviziční cíle. Letos by se také měly zlepšit podmínky pro financování transakcí, čímž by se měla v konečném důsledku posílit aktivita na trhu fúzí a akvizic ze strany zájemců. Mezi ně budou nejprve patřit finančně silné firmy s mezinárodním přesahem, které budou moci uzavírat transakce, aniž by si musely obstarávat potřebné prostředky prostřednictvím dluhového financování.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů