Pátek, 29. března 2024

Ve Vietnamu bude stát jaderná elekrárna

Ve Vietnamu bude stát jaderná elekrárna

Vietnamský parlament v posledním listopadovém týdnu schválil stavbu první vietnamské jaderné elektrárny. Vládní plán počítá se stavbou dvou jaderných elektráren, každé se čtyřmi bloky. První z nich se má začít stavět ve střední části země v provincii Ninh Thuan a má mít celkový výkon 4000 MW. Rychle rostoucí ekonomika Vietnamu zvyšuje spotřebu elektřiny, a to každoročně o 15 procent. Očekává se, že v roce 2020 bude Vietnamu chybět 50 miliard kWh. Plán počítá s tím, že jaderné reaktory by zpočátku pokrývaly méně než pět procent spotřeby energie v zemi, ale v roce 2050 by měly dosáhnout až 30procentního podílu.

První jaderná elektrárna na břehu moře se čtyřmi bloky po 1000 MW by se měla začít stavět v roce 2014. Její uvedení do provozu se plánuje v letech 2020 až 2021, předpokládaná životnost je 60 let. Bude mít varné nebo tlakovodní reaktory. Náklady dosáhnou minimálně 10,3 miliardy amerických dolarů, financovat se má z větší části zahraničními úvěry.
Vietnamu nabízejí spolupráci při výstavbě jaderných elektráren všichni přední světoví výrobci. S několika zeměmi uzavřel Vietnam dohody o mírovém využívání jaderné energie. Na jejich základě se uskuteční i výchova a další profesní příprava specialistů pro jadernou energetiku. Začátkem listopadu to byla například smlouva s Ruskem o vědeckotechnické spolupráci při rozvoji jaderné energetiky.

ZDROJ: www.techtydenik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů