Čtvrtek, 28. března 2024

Zvládli jsme jako první na světě jadernou fúzi, chlubí se Severní Korea

Zvládli jsme jako první na světě jadernou fúzi, chlubí se Severní Korea

Pchjongjang tvrdí, že jeho vědci dosáhli zásadního průlomu při vývoji čisté energie. Západ je skeptický.

"Ústřední deník" Rodong Sinmun včera oznámil, že severokorejští vědci připravili dárek ke Dni slunce - narozeninám vůdce Kim Čong-ila: samostatně vyvinuli vlastní metodu nukleární fúze.

"Úspěch jaderné fúze je velká událost, která ukazuje rychlý rozvoj věd a technologií v Korejské lidově demokratické republice pod moudrým vedením strany," píše se v článku.

Deník zdůrazňuje, že všechny technologie jsou výhradně severokorejské a celý svět s napětím očekává další zprávy o úspěchu vědců. "Je to průlom ve vývoji nového, bezpečného a ekologického zdroje energie," tvrdí Rodong Sinmun. Nezmínil přitom žádné možné vojenské využití objevu.

Na principu nukleární fúze přitom funguje i vodíková bomba. Mimo jádra hvězd a epicentra výbuchů vodíkových pum se jaderné fúze daří dosahovat v laboratořích, dosud se ale nikomu nepodařilo reakci zkrotit a využít pro výrobu energie. Mnohé státy se o vývoj zařízení, které by produkovalo jen zlomek jaderného odpadu, usilují. Že by se průlom podařil právě Severní Koreji, ale věří jen málokdo.

"Západní státy a Japonsko investovaly do vývoje termonukleárního reaktoru miliardy dolarů, tisíce hodin výzkumu, a výsledek je stále v nedohlednu. Takže se mi zdá krajně nepravděpodobné, že by to dokázal zrovna Pchjongjang," řekl Daniel Aldriche z Purdue University v americké Indianě agentuře Bloomberg. Mnohem pravděpodobnější podle něj je, že se jedná o vodíkovou bombu.

Jihokorejská vláda je zatím opatrná. "Zjišťujeme, zda to je pravda a konzultujeme takovou pravděpodobnost i s dalšími organizacemi," citovala agentura Reuters mluvčího ministerstva pro sjednocení.

Server Daily NK, zabývající se KLDR, cituje nejmenovaného pracovníka ministerstva zahraničí, který považuje zprávu za "absurdní". Jiný expert tvrdí, že to je známá taktika Severní Koreje, jak zasívat nejistotu mezi své sousedy a protivníky.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů