Pátek, 29. března 2024

Jaderné elektrárny mají fungovat o 12 let déle

Jaderné elektrárny mají fungovat o 12 let déle

Německá vládní koalice se včera večer dohodla na způsobu prodloužení životnosti jaderných elektráren v zemi. Uvedla to agentura DPA s odvoláním na vládní kruhy. V průměru mají fungovat o 12 let déle, než počítá stávající plán jejich odstavení. Sedm nejstarších bloků má být v provozu dalších osm let, zatímco deset modernějších má proud dodávat navíc 14 let.

Špičky vládní koalice, které od odpoledne jednaly v kancléřství o novém energetickém konceptu, se podle DPA rovněž shodly na výši plateb, které za prodloužení životnosti elektráren budou státu odvádět jejich provozovatelé.

Ti by vedle nové daně z jaderné energie, která má rozpočtu ročně přinést 2,3 miliardy eur (57 miliard Kč), měli platit také "smluvní zvláštní platby" do fondu na ekologické energie. Po dobu čtyř až šesti let, po kterou mají odvádět novou daň, by tyto platby činily 200 až 300 milionů eur ročně. Poté by stouply zhruba na úroveň výše daně z jaderné energetiky.

Ostře sledované schůzky se účastnili kancléřka Angela Merkelová, ministr životního prostředí Norbert Röttgen (oba za CDU), ministr hospodářství Rainer Brüderle (FDP) a další členové koalice. Zatímco Brüderle prosazuje co nejdelší využívání jádra, Röttgen je zastáncem pouze mírného navýšení používání jaderných elektráren. Merkelová se před nedávnem vyslovila pro prodloužení jejich životnosti o deset až 15 let.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů