Čtvrtek, 28. března 2024

Jádro dostane šanci a stát miliardy eur

Po dlouhých jednáních se vládní koalice dohodla na kompromisu. Životnost jaderných elektráren bude prodloužena.

Jádro dostane šanci a stát miliardy eur

Sedmnáct německých jaderných elektráren bude fungovat i po roce 2022. Zatímco dřívější plány počítaly s jejich útlumem do tohoto data, nyní nastala zásadní změna.

Německá vládní koalice se v neděli v noci po vyčerpávajících jednáních dohodla na nové energetické koncepci. Neshody ukončil kompromis, jenž povede k prodloužení životnosti jaderných elektráren v průměru o 12 let od roku 2022 výměnou za podporu rozvoje alternativních zdrojů elektrické energie ze strany čtyř energetických firem (E.ON, RWE, EnBW a švédský Vattenfall), které v Německu provozují jaderné elektrárny.

Koaliční lídři se dohodli, že životnost sedmi jaderných reaktorů postavených před rokem 1980 bude prodloužena o osm let a dalších deset mladších reaktorů bude sloužit o čtrnáct let více, než bylo uvedeno v plánu, který byl schválen v roce 2001. Plán předpokládal postupné uzavření jaderných elektráren do roku 2022.

Německá kancléřka Angela Merkelová vnímá řešení jako přechodné, než se poměr alternativních zdrojů v Německu zvýší z dnešních 14 procent na 30 %. Na rozvoji alternativních zdrojů energie by se měly podílet i energetičtí giganti zavedeným odvodem, který byl do dojednaného kompromisu zapracován. Podle plánu by měly firmy v příštím roce a v roce 2012 přidat na alternativní energii 300 milionů euro a v následujících letech 200 milionů ročně. Dále budou odvádět státu 2,3 miliardy ročně ve formě daní.

Prodloužení životnosti elektráren by mohlo státu přinést až 30 miliard, uvádí agentura Bloomberg.

Zástupci firem produkujících energii z alternativních zdrojů krok koalice ostře kritizují a očekávají utlumení svého odvětví.

Rozhodnutí přivítali "jaderní hráči". Nejenže jim prodloužení přinese podle odhadů 6,4 miliardy eur ročně, jejich akcie okamžitě vzrostly (až přes 3 procenta) a odhadované ceny elektřiny na příští rok se snížily o procento. Podle burzovních obchodníků však nebyla reakce trhů nijak prudká, protože se s dohodou počítalo.

Díky dohodě odvolaly energetické společnosti výhrůžku, že když jim vláda neprodlouží jaderné elektrárny a zároveň na ně uvalí daň, tak zavřou elektrárny příští rok a začnou energii dovážet, což by mohlo mít dopad i na český trh s elektřinou. Nedělní kompromis ceny na českém trhu podle společnosti ČEZ nijak neovlivní. "Trh funguje jinak, na základě nabídky a poptávky v celém regionu," říká mluvčí ČEZ Eva Nováková.

Se stejnými debatami ohledně jaderné energie se potýkají i jiné státy. Ve Švédsku obyvatelé odmítli v referendu energii z jádra už v roce 1979. Vláda pak rozhodla o postupném zrušení jaderných elektráren do roku 2010. V červnu však parlament odsouhlasil zachování tří elektráren a jejich postupnou modernizaci. Rakousko zásobuje své domácnosti bez jádra od roku 1978, kdy veřejnost odmítla v referendu již postavenou elektrárnu.

Také veřejnost v Německu se staví proti zachování energie z jádra. Proti je 57 %, jenže jádro obstarává 23 % německé energetické spotřeby a relevantní alternativa dosud neexistuje.

17
jaderných elektráren je nyní v Německu v provozu. Osm let budou ještě fungovat elektrárny zprovozněné před rokem 1980. Je jich sedm. Zbylých deset elektráren bylo uvedeno do provozu po tomto datu a mají fungovat ještě dalších 14 let.

145 EUR
v přepočtu 3600 Kč na gram má být nová daň z jaderného paliva, která, bude-li schválena, začne platit v Německu od roku 2011

2,3
miliardy eur, asi 57 miliard Kč, ročně zaplatí na této dani provozovatelé jaderných elektráren E.ON, RWE, EnBW a Wattenfall.

AUTOR: Kateřina Vaidišová
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů