Středa, 24. dubna 2024

Němci jdou do slepé uličky, my k pokroku

Budoucnost energetiky je v jádru, tvrdí ministr průmyslu Martin Kocourek, jehož úřad nyní dokončuje novou Státní energetickou koncepci.

Němci jdou do slepé uličky, my k pokroku

OTÁZKA: HN: Jádro je léta považováno za pilíř české energetiky. Vy jeho význam chcete ještě posílit. Proč?

Podívali jsme se na energetiku i z hlediska konkurenceschopnosti, neboli ceny energie. Vzhledem k tomu, že jádro je nejefektivnější zdroj, se v energetickém mixu jeho podíl navýšil. Je tu i druhý faktor - klimatické kritérium, tedy 80procentní snížení emisí skleníkových plynů v ČR do roku 2060. Jádro jako bezemisní zdroj je ke splnění tohoto cíle nejvýznamnější cesta.

OTÁZKA: HN: Objevují se pochybnosti, zda jsou jaderné zdroje pro investory - bez toho, že by se na nich podílel stát - návratné.

Já myslím, že návratné být musí, jinak by je ČEZ nemohl stavět. Jde ale i o to, že na jaderné zdroje - na rozdíl od obnovitelných - se přenášejí náklady přenosové soustavy. To je deformující prvek.

OTÁZKA: HN: Němci mluví v souvislosti s energetikou o maximální účinnosti zdrojů, takzvaných chytrých sítích, o inovacích. Nehrozí, že nám ujede vlak v oblasti nových "čistých" technologií?

To je otázka pohledu na budoucnost. To, o čem mluví Němci, nejsou inovace, to je spíš základní výzkum. Inovace budeme dělat u nás. My sázíme na jistotu, na to, na co umíme dohlédnout, na realitu.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů