Pátek, 19. dubna 2024

Osmnáct nových reaktorů? Nereálné

Současný systém povolovacích řízení prodlouží dostavbu Temelína

Osmnáct nových reaktorů? Nereálné

V Česku má do padesáti let vyrůst až 18 nových jaderných reaktorů. Při současném způsobu schvalovacích řízení je ale takový plán neproveditelný. "Nejenže v dnešní době tolik reaktorů možná ani nepotřebujeme. Samotná výstavba je absolutně nereálná," komentuje plán výstavby prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví Václav Matyáš. Podle něj bude mít vláda problémy i s dostavbou dvou bloků v Jaderné elektrárně Temelín.

"Se současným systémem povolovacích řízení nemůžeme počítat s tím, že by se s výstavbou dalších bloků Temelína začalo před rokem 2020," dodává.

S celkem osmnácti novými reaktory počítá aktualizovaná Státní energetická koncepce.

Průtahy při schvalování jsou největším rizikem pro dostavbu Temelína i podle analýzy, kterou sepsal vládní zmocněnec pro jeho dostavbu Václav Bartuška. "Není stanovena žádná časová hranice, odpůrci se tak můžou odvolávat a podávat připomínky téměř donekonečna," říká. A premiér Petr Nečas s ním souhlasí. "Uložili jsme odpovědným resortům, aby identifikovaly slabá místa ve smyslu průchodnosti povolovacího řízení," uvedl Nečas.

Problémy vlády při naplňování nové energetické koncepce nebudou jen na poli jaderné energetiky, ale při stavbě všech větších zdrojů. Společnost RWE například nedávno definitivně vzdala výstavbu plynové elektrárny v Čelákovicích, která se neúměrně zdržela kvůli odporu místních. S nynějšími cenami plynu prý již není elektrárna rentabilní.

Společnost ČEZ se pak již několik let snaží protlačit přestavbu své uhelné elektrárny v Prunéřově. "S přípravou dokumentů trvá celý proces již více než tři roky," komentuje stav mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. "Určitě bychom uvítali, kdyby byly v řízení stanoveny časové lhůty a jasný časový rámec."

Podle ekologů a zástupců občanských sdružení je současný systém naopak dostačující. Problém vidí spíše na straně firem a státní správy. "Úřady neberou veřejné připomínkovací řízení jako potřebnou zpětnou vazbu, ale spíše jako nutné zlo. Odpovídá tomu pak i kvalita vyřizování připomínek a následná odvolání ze strany veřejnosti," říká Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

I přesto se připravuje několik návrhů, jak připomínky veřejnosti omezit. MPO v nové Státní energetické koncepci uvažuje i o zákonech, které by urychlily vyvlastnění.

Ekologové ale vidí problém jinde. "Pokud dojde ke zpožděním, nebude to kvůli připomínkám ze strany veřejnosti. Na vině bude spíše problém daných technologií," říká Martin Sedlák z Hnutí Duha. Připomíná hlavně dva stávající evropské projekty na výstavbu jaderných elektráren ve Francii a Finsku. Ty se protáhly o několik let a zdražily v řádech miliard eur až při jejich samotné výstavbě.

AUTOR: Petr Lukáč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů