Pátek, 29. března 2024

Aktivisté Greenpeace pronikli do francouzské jaderné elektrárny

Aktivisté Greenpeace pronikli do francouzské jaderné elektrárny

Aktivisté Greenpeace dnes vnikli do areálu jaderné elektrárny Nogent-sur-Seine na severovýchodě Francie s cílem dokázat, že jaderná energetika není bezpečná. Zatímco ministr vnitra Claude Guéant připustil selhání ochranného systému v objektu, elektrárenská společnost EdF, která zařízení provozuje, se pokusila dopady incidentu minimalizovat tvrzením, že příchod vetřelců byl zaznamenán okamžitě a že bezpečnostní služba spolupracující s četnictvem zasáhla přiměřeně tomu, jak málo byla akce pro elektrárnu nebezpečná. Francouzský prezident Nicolas Sarkozy označil akci aktivistů za "dost nezodpovědnou".

Kromě devíti lidí v Nogent-sur-Seine se podle Greenpeace její členové dostali ve stejnou dobu i do dalších jaderných elektráren. Úřady potvrdily pokusy o průnik do elektráren v Cadarache a v Blayais, v obou případech ale byli aktivisté zadrženi již na hranici areálů.

Podle policie členové Greenpeace překonali v Nogent-sur-Seine tři bezpečnostní pásma včetně elektrifikovaných. Proti vstupu aktivistů nezasáhl nikdo z místní skupiny četníků a zaměstnanců. Sedm jich bylo zadrženo až u reaktoru elektrárny, na který podle Greenpeace stačili pověsit transparent s nápisem "Bezpečná jaderná energetika neexistuje". Další dva členové organizace se před četníky ukrývali v areálu elektrárny ještě několik hodin, než byli také nalezeni.

"Nikdo z objektu se proti nim nepostavil a za zhruba 15 minut byli v nejcitlivější části elektrárny, tedy u jaderného reaktoru... Když i jen skupinka neškodných a nedostatečně vybavených aktivistů Greenpeace se dokáže dostat do elektrárny, tak to ukazuje, že bezpečnostní systém je slabý," řekl v rozhlasu mluvčí organizace.

Francouzská televize ukázala krátký záznam, který prý natočili ekologisté při tajném vstupu do elektrárny Nogent-sur-Seine. Jsou na něm vidět lidé v hornických helmách, jak postupují jakýmsi tunelem s transparenty v rukou.

Jiná mluvčí Greenpeace odsoudila tvrzení vlády z posledních měsíců, že francouzská jaderná zařízení jsou velmi bezpečná. Vyzvala vládu, aby připustila, že provoz těchto objektů ohrožují nejen přírodní katastrofy, ale i terorismus, pády letadel, počítačové víry či chemické exploze.

Sarkozyho poradce Henri Guaiano zdůraznil, že je nutné z tohoto vniknutí vyvodit důsledky. Ministr průmyslu Eric Besson ujistil, že budou přijata opatření, aby se podobná situace nemohla opakovat.
Greenpeace si podle Europe 1 vybrala k mediálně vděčné akci jadernou elektrárnu Nogent-sur-Seine se dvěma reaktory z roku 1987, protože objekt leží jen 95 kilometrů od Paříže. V okruhu 100 kilometrů kolem objektu žije více než 10 milionů obyvatel.

Francie je podle agentury AFP s 58 reaktory, které zajišťují 75 procent elektřiny v zemi, druhou největší velmocí jaderné energetiky ve světě po Spojených státech.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů