Pátek, 19. dubna 2024

V obou českých JE proběhl ekologický audit

V obou českých JE proběhl ekologický audit

Obě české jaderné elektrárny prošly v tomto týdnu ekologickým auditem. Auditoři Det Norske Veritas po roce opět potvrdili, že Temelín i Dukovany naplňují požadavky mezinárodní normy ISO 14001:2004 v oblasti ochrany životního prostředí. "Na Temelíně provádíme kontroly již osm let a zvykli jsme si tady na vysoký standard. To ale nesnižovalo naši pozornost a ke kontrolám jsme přistoupili velmi důsledně. Kvalitní systém ochrany životního prostředí potvrdila elektrárna i letos. Temelín v této oblasti může být příkladem i pro jiná průmyslová odvětví," zhodnotil audit jeho vedoucí Vlastimil Pejčoch z mezinárodní auditorské společnosti Det Norske Veritas.

Kontrola proběhla pět dnů poté, co na Temelíně skončila mezinárodní mise WANO. Auditoři se tentokrát zaměřili na oblast péče o zařízení a radiační ochranu ve vztahu k životnímu prostředí. Obě oblasti již v minulosti několikrát kontrolovali. "Hodnotili jsme, jak elektrárna naložila s našimi závěry. Je velmi příjemné zjištění, že zapracovala všechna doporučení z minulých let. Neshledali jsme tady žádnou anomálii," doplnil hodnocení Pejčoch. Ten také potvrdil, že zhoršená kvalita ovzduší, která v minulých dnech trápila hned několik krajů, Jihočechům nehrozí. "Jižní Čechy nejsou průmyslovou oblastí. Navíc Temelín je z hlediska vlivu na životní prostředí naprosto zanedbatelným zdrojem. Jeho provoz není spojen s emisemi skleníkových plynů. Naopak působí jako čistička vody, nikoli znečišťovatel," uklidnil Jihočechy Pejčoch.

Poprvé Jaderná elektrárna Temelín získala certifikát systému řízení ochrany životního prostředí podle mezinárodní normy ISO 14001:2004 v listopadu 2004. Certifikát je vydáván na tři roky a každoročně elektrárna potvrzuje, že pravidla ochrany životního prostředí dodržuje. Vloni elektrárna obhájila certifikát pro letech 2004 a 2007 a letos prošla pravidelnou roční kontrolou.

Cílem uplatňování systému ochrany životního prostředí je neustálé snižování vlivu provozu na okolí elektrárny. "Ochrana životního prostředí je základní oblast, která bude naši jadernou elektrárnu provázet po celou její životnost. Proto průběžně přijímáme taková opatření, abychom systém ochrany životního prostředí dále vylepšovali. Tyto audity nám přinášejí důležitý pohled zvenku a podněty pro další zlepšování," uvedl vedoucí útvaru Ekologie JE Temelín František Lysáček.

ZDROJ:ČEZ, kráceno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů