Pátek, 29. března 2024

Robert Schuster: Merkelové se riskantní sázka velmi vyplatila

Robert Schuster: Merkelové se riskantní sázka velmi vyplatila

Po více než půl roce od rozhodnutí vypnout všechny německé jaderné reaktory se zdá, že Angele Merkelové se tento krok vyplatil. "Jako politické rozhodnutí to rozhodně zafungovalo, třeba němečtí Zelení už dávno nejsou stranou, které by se Merkelová musela obávat," říká v rozhovoru s HN Robert Schuster, analytik Ústavu mezinárodních vztahů v Praze. "Nyní bude důležité, jak se podaří praktické provedení kancléřčiných plánů."

OTÁZKA: HN: Jaderné elektrárny, které se odstaví, jsou na jihu Německa, elektřina z obnovitelných zdrojů, která je má nahradit, zase na baltském pobřeží. Je to problém?

Bezesporu. Na jihu jsou i klíčové německé průmyslové firmy. Je třeba rozšířit kapacity pro přenos energie - a to není rozhodně jednoduchý úkol. Bude to technicky náročné, nějaký čas potrvá i schvalování, Němci jsou na zásahy do krajiny citliví.

OTÁZKA: HN: Mají tedy odpůrci celého projektu ještě šanci?

Odchod od jádra je konečným rozhodnutím. Už není cesty zpět. V její vlastní straně křesťanských demokratů sice zazněly i námitky, ale v této chvíli už Angela Merkelová nemůže couvnout. Rozhodla se pro politiku, která bere v potaz ekologii a sociální otázky, na té už setrvá. Ve straně navíc nemá vážnějšího názorového soupeře. Paradoxně, jediným politikem v CDU, který je zmiňován jako případný následovník Merkelové, je ministr životního prostředí Norbert Röttgen.

OTÁZKA: HN: Neohrozí kancléřčinu pozici zvyšování cen elektřiny?

Toho se nemusí obávat. Němci jsou srozuměni s tím, že energie bude dražší. Jednou se velkou názorovou většinou rozhodli pro toto řešení, proto jsou ochotni přinést i oběti.

OTÁZKA: HN: Pokud se odklon od jádra podaří, bude Německo pro ostatní vzorem?

Sebevědomí Němců by to rozhodně posílilo. Země léta profitovala z know-how v jaderné energetice. Pokud se podaří vypracovat úspěšné řešení v oblasti obnovitelných zdrojů, budou z toho Němci mít užitek i mezinárodní respekt v budoucnosti.

OTÁZKA: HN: Jak se ale Němci vyrovnají s propouštěním? Firmy RWE a E.ON plánují propustit tisíce zaměstnanců?

Velké počty propuštěných zaměstnanců vstřebá průmysl související s obnovitelnou energií. Hodně také záleží na tom, jak dokáže vláda zareagovat. Pokud se Merkelové podaří voličům srozumitelně vysvětlit, že odchod od jádra je nutným řezem, který by přišel tak jako tak, nemělo by jí to u voličů ublížit.

OTÁZKA: HN: Smíří se s případným zdražováním energie také němečtí manažeři? Energie je až dvojnásobně dražší ve srovnání s Francií, neohrozí to německou konkurenceschopnost?

Představitelé průmyslu se budou spíše snažit převést náklady jiným směrem, třeba prostřednictvím daňových úprav. Merkelová může argumentovat tím, že jaderná energetika byla vždy v Německu považována za přechodné řešení, které země jednou opustí. Řešení jen přišlo o trochu dříve. Deset let do uzavření jaderných provozů v roce 2022 se jeví jako dost dlouhá doba na to, aby se tomu podnikatelé přizpůsobili.

AUTOR: Jiří Sládek
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů