Úterý, 23. dubna 2024

Česká jaderná brzda

Česká jaderná brzda

Atomový pohon si dokážeme představit. Teď začínáme tušit, co to je jaderná brzda. Nejdříve jsme měli Kocourkův plán na osmnáct nových jaderných elektráren; byl po zásluze odkloněn do zapomnění. A nyní jsou na řadě už i pochybnosti o dostavbě Temelína.

Problém je v tom, že nikdo neví, co bude za patnáct let, kdy mají nové temelínské bloky stát. Jak se bude vyvíjet spotřeba energie? Jaké budou ceny? Jak do té doby zlevní alternativní zdroje a plynové elektrárny? Jak bude vypadat přístup k jádru v Evropské unii? Nepřevládne německo-rakousko-italské antijaderné třeštění? A dál: Bude Temelín opravdu stát oněch 200 miliard, nebo jako obvykle dvojnásobek? A neprotáhne se stavba třeba o pět let, jak jsme to u prvních bloků zažili? Proměnných je tolik, že pokus o relevantní výpočet za pomoci nejnovějších matematických modelů má stejnou hodnotu jako kondiciogram z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje.

V jednom mají zastánci jádra pravdu. Ideologické obavy z jaderné energie jsou liché, je to ve skutečnosti, měřeno počtem obětí a poškození zdraví, (s výjimkou alternativních zdrojů) nejbezpečnější zdroj energie. Je též lidštější než většina zdrojů. Neničí krajinu tolik jako těžba uhlí či ropy, nevyhání z domovů lidi jako doly na Mostecku či přehrady v Číně, nezhoršuje ovzduší. A nakonec - neprodukuje emise CO2, tedy neohrožuje planetární ekosystém.

Nemůžeme říci, že je lepší Temelín nestavět, i když zlevnění elektřiny pro firmy nebo domácnosti určitě nepřinese. Temelín se docela dobře může ČEZ - a tedy státu jako hlavnímu akcionáři - vyplatit. Rizika jsou ale obrovská a nelze vyloučit ekonomický průšvih s brizancí řetězové reakce. Jde o to, jestli dát přednost risku, nebo předběžné ekonomické opatrnosti. Ten, kdo rozhoduje, bude potřebovat srdce jako kníže Rohan.

AUTOR: Petr Honzejk
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů