Středa, 24. dubna 2024

Bioplynová stanice ve Vyškově zpracuje odpad

Bioplynová stanice ve Vyškově zpracuje odpad

Vyškov - Ve Vyškově vznikne další bioplynová stanice v okrese. Společnost Rebios ji chce začít stavět v roce 2012.

Ohryzek od jablka, šlupky z brambor anebo tráva ze zahrady za pár let neskončí na skládce, ale najdou nové využití. Ve Vyškově naproti průmyslové zóny Sochorova II totiž vznikne bioplynová stanice s kapacitou zpracovaného biologického odpadu deset tisíc tun za rok. Na jaře roku 2012 ji tam chce začít stavět firma Rebios, což je dceřinná společnost vyškovské firmy svážející odpad Respono.

"Bioplynová stanice bude zpracovávat veškerý biologicky rozložitelný odpad, to znamená trávu, listí a další odpad ze zeleně, ale také zbytky jídel z domácností. Svážet do ní budeme také třeba fritovací oleje," uvedl technicko-provozní náměstek společnosti Respono Pavel Horáček.

Ze zeleného odpadu vznikne v bioplynové stanici elektrická energie a teplo. "Bioplynová stanice bude mít výkon tři sta třicet kilowattů elektrické energie a tepelný výkon čtyři sta kilowattů. Elektřinu budeme dodávat do rozvodné sítě. Teplo použijeme částečně na vytápění stanice, částečně ho prodáme firmě BKR ČR Vyškov," řekl Horáček.

Do sběru zeleného odpadu se zapojí většina okresu. "Se zapojením souhlasilo čtyřiašedesát obcí a měst. Nejedná se jen o Vyškovsko, firma Respono sváží odpad také z části prostějovského okresu. Celkem se jedná o osmdesát tisíc obyvatel. Sbírat bioodpad budou všechna města z Vyškovska," uvedl Horáček.

Do třídění se zapojí samotní obyvatelé. Firma pro ně připraví hnědé kontejnery. "Bude se jednat o nádoby různých velikostí. Některé přidáme do současných kontejnerových hnízd, zřídíme také nová sběrná místa," popsal Horáček.

Ten nemá strach ze zápachu ani z hygienických problémů, které by zbytky z jídel a ze zahrad mohly způsobit. "Nádoby na sběr jsou speciálně upraveny. Mají několik otvorů na provzdušnění. Bioodpad také nebude ležet úplně na dně popelnice, ale ve spodní části bude prostor na zachycování vody ze zbytků. Kontejnery a nádoby budeme vyvážet jednou za týden až čtrnáct dní svozovým autem s myčkou," prohlásil Horáček.

Bioplynová stanice začne vznikat za dva roky. "Nyní vyřizujeme všechna potřebná povolení. Výstavbu plánujeme zahájit na jaře roku 2012," řekl Horáček.

Společnost Rebios již na projekt získala dotaci ze Státního fondu životního prostředí. "Příspěvek pokryje čtyřicet procent nákladů, nejvýše ale půjde o padesát milionů korun. Zbytek musí doplatit firma. Výsledná částka vyplyne z výsledků výběrového řízení," upřesnil Horáček.

Obyvatelé vznik bioplynové stanice vítají. "Myslím si, že je to dobrý nápad. Je škoda házet zbytky z jídel do normálního koše na odpadky," řekl třeba Petr Konkol. Nepůjde o jedinou bioplynovou stanici v okrese. Jedna již více než rok funguje ve Švábenicích, zpracovává ale hlavně kukuřici. Projekt připravují i ve Velešovicích.

Vyškovský deník

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů