Čtvrtek, 28. března 2024

Netradiční systém sběrných dvorů

V Otrokovicích se zahradní sekačky při letošním deštivém počasí nezastaví. Do sběrných dvorů přijíždějí osobní auta a řidiči ze zavazadlových prostorů vynášejí v pytlích posečenou trávu. Uvítali, že ve většině z nich jsou nově umístěny uzavíratelné velkokapacitní kontejnery na bioodpad.

Netradiční systém sběrných dvorů

Kontejnerů je třináct a město je pořídilo v rámci projektu zaměřeného na větší využití biologicky rozložitelného a dřevního odpadu.

>>V rozlehlém areálu naší společnosti je sice kompostárna, ale zde se již několik let zpracovává především tráva z veřejných prostranství. Pro odkládání posečené trávy a dalšího bioodpadu z domácností slouží především nové uzavíratelné velkokapacitní kontejnery ve sběrných dvorech,<< uvedl Vladimír Plšek, ředitel Technických služeb Otrokovice.

Pro veřejnost je k dispozici patnáct sběrných dvorů! Navštívili jsme jeden z nich - Štěrkoviště. Měří zhruba 20 metrů na délku a 5 metrů na šířku. Je oplocen stylovým dřevěným plotem, který se čtyři odpoledne v týdnu otevírá a slouží k odložení objemného odpadu a posečené trávy do velkokapacitních kontejnerů. Téměř všechny sběrné dvory jsou podobných velikostí. >>Pro občany je to velmi příznivé, protože mají do dvorů celkem blízko. Pro nás, coby provozovatele, je to však práce navíc - se zajišťováním pravidelného vývozu odpadu, udržováním pořádku a také s větším množstvím administrativní práce, protože každý sběrný dvůr si vede samostatnou evidenci odpadů,<< doplňuje ředitel Plšek.

VELKOKAPACITNÍ KONTEJNERY NA DŘEVNÍ ODPAD

V deseti sběrných dvorech jsou vedle kontejnerů na zahradní bioodpad nové velkokapacitní kontejnery na objemné dřevo. Lidé do nich odkládají objemný nábytek, dveře, skříně a jiný dřevěný nepotřebný materiál. Tyto kontejnery byly rovněž pořízeny v rámci projektu zaměřeného na kvalitnější zpracování biologického a dřevního odpadu. Jeho tvůrci pamatovali i na speciální nákladní vozidlo pro přepravu kontejnerů. To posečenou trávu průběžně sváží do kompostárny, která letos zpracuje zhruba tisíc tun biologického odpadu. Objemný dřevěný odpad putuje na recyklaci do jihlavského Kronospanu, kde z něj vyrábějí dřevotřísku. Otrokovické Technické služby předpokládají, že během tří let se díky novým kontejnerům ve sběrných dvorech ročně zpracuje zhruba 600 tun dřevního odpadu od občanů.

Dalších 300 tun biologického odpadu se každoročně získá štěpkováním větví. Vedle sběrných dvorů se nachází betonové prostranství o rozměru přibližně 20 m2, kam občané přivážejí ořezané větve ze svých zahrad. Jakmile se plochy zaplní, objede je nový kladívkový drtič a na místě větve rozdrtí. Díky tomuto štěpkovači zpracují dnes v Otrokovicích veškerý dřevní odpad z veřejné zeleně, který následně putuje na energetické využití jako palivo do elektrárny, dále pak slouží na mulčování při výsadbě městské zeleně a zčásti se odváží do kompostovací zakládky.

KAŽDÁ INVESTICE JE PŘÍNOSEM

Celková investice na kvalitnější využití biologického a dřevního odpadu v Otrokovicích a okolí si vyžádala 5 177 000 korun. Státní fond životního prostředí přispěl částkou 3 543 000 korun, zbytek uhradily Technické služby Otrokovice. >>Loni skončilo na skládce pět tisíc tun komunálního odpadu, za což město zaplatilo více než tři miliony korun. Aby toto množství nenarůstalo, služby sběrných dvorů musíme zkvalitňovat. A také naučit veřejnost, aby je co nejvíce využívala. Každá investice do nakládání s odpady je bezesporu přínosem,<< uzavřel Vladimír Plšek, ředitel Technických služeb Otrokovice.

AUTOR: LIBUŠE MIARKOVÁ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů