Čtvrtek, 28. března 2024

Mezi Kunovicemi a Hlukem vzniká kompostárna

Mezi Kunovicemi a Hlukem vzniká kompostárna

Kunovice - Zcela nový ekologický objekt, který bude sloužit jako kompostárna a recyklační středisko, vyrůstá mezi Kunovicemi a Hlukem.

Cílem projektu, který podle jednatele společnosti EPS Kunovice Vlastimila Píštka vznikl před třemi lety, je vybudovat do konce měsíce září víceúčelové moderní zařízení pro nakládání s odpady.

"V objektu, kde společnost už dva roky provozuje bioplynovou stanici, bude kompostárna, sklad fytomasy, biomasy a recyklační středisko stavebních odpadů," popsal stručně budovanou stavbu Píštěk.

Pro kompostování a skladování fytomasy a biomasy jsou v současné době budovány tři polozapuštěné betonové žlaby, podobné silážním jámám. Každý ze žlabů má samostatnou jímku. K třídění a recyklaci stavebních odpadů budou sloužit přilehlé manipulační betonové plochy.

Stoprocentní využití odpadu

"Vybudováním zmíněného zařízení dojde k vytvoření komplexního systému pro nakládání s biologicky rozložitelnými odpady, které budou díky možnostem koncových zařízení bioplynové stanice a kompostárny téměř stoprocentně využívány," poznamenal jednatel společnosti EPS.

Dostatečně výkonná kompostárna a recyklační středisko Nový Dvůr budou schopny ročně zpracovávat a využívat významné množství kompostovatelného a demoličního odpadu ze širokého okolí.

"Po vybudování kompostárny dojde určitě v části Slovácka k lepšímu využívání biologicky rozložitelných odpadů, ale i k výraznému snížení objemu bioodpadu ve směsném komunálním odpadu," potvrdil Martin Kománek ze Státního fondu životního prostředí.

Kompostárnu lidé vítají

Výstavbu kompostárny vítají také obyvatelé Kunovic a okolních obcí, kteří v jejím areálu budou mít možnost bezplatně odevzdat čistý kompostovatelný odpad, jakým je posekaná tráva či větve z průřezu stromů a keřů ze svých zahrad.

"Vybraná lokalita, v níž se kompostárna a recyklační středisko budují, je pro lidi dobře přístupná, ač je pár kilometrů za městem. Dobré je, že objekt je mimo zástavbu, takže nebude vyvolávat negativní hlasy z řad obyvatel," poznamenal Kunovičan Jaromír Horák.

Souhlasně mu přikyvoval Jindřich Vojtášek. "Výhodou je, že také stavební odpady skončí na správném místě a po zpracování budou dále využity," pochvaloval si Vojtášek. Jednatel společnosti EPS Vlastimil Píštěk dodal, že celkové uznatelné náklady na výstavbu kompostárny a recyklačního střediska se vyšplhají na čtyřiadvacet milionů korun.

Dotace z Evropské unie

"Dotace z operačního programu životního prostředí Evropské unie bude činit dvanáct milionů a finanční podpora ze Státního fondu životního prostředí přes dva miliony korun. Zbytek uhradí naše společnost," poznamenal Píštěk.

Ke zlepšení životního prostředí už dva roky přispívá v areálu EPS Nový Dvůr bioplynová stanice, která zpracovává kejdu ze sousedního vepřína firmy Zevos. "Díky dokonalé fermentaci a dostatečné době zdržení vystupuje z procesu digestát, který je kvalitním kapalným organickým hnojivem s minimálním zápachem," informoval vedoucí bioplynové stanice Vojtěch Vašíček.

Zdroj: Denik.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů