Úterý, 23. dubna 2024

Kompostovatelné lepidlo pro obalové materiály

Kompostovatelné lepidlo pro obalové materiály

Úspěšnou certifikací biologické rozložitelnosti vyhovělo lepidlo na vodní bázi pro papírové a plastové obaly BASF řady Epotal<< Eco požadavkům udržitelnosti. Lepidlo umožní 100% samovolnou likvidaci odpadu lepených obalů z biopolymerů a papíru v přírodě.

Koncem ledna 2011 získal BASF od DIN Certco, certifikačního orgánu německé inspekční organizace TÜV Rheinland, a instituce Deutsches Institut für Normung (DIN) certifikát registrace lepidla Epotal P100 Eco jako biologicky rozložitelného materiálu dle evropské normy EN 13432 a americké ASTM D6400.

Epotal P100 Eco jako biologicky odbouratelný (BO) materiál dle EN 13432 mění min. 90 % organického uhlíku mikroorganizmy do 180 dnů na biomasu, CO2 a vodu. Produkty rozkladu nejsou toxické a nemají negativní vliv na přírodu.

Lepidlo umožňuje 100% biologický rozklad odpadů lepených fólií z biopolymerů na bázi škrobových materiálů, na bázi polylaktidů a z bioPET od firmy DuPont, dosud lepených akrylátovýmí lepidly. Také rakve z BO plastu podle patentu DE 20007693, rarita obalů firmy Noduk GmbH z veletrhu IENA 99 v Norimberku, budou nyní s lepidlem Epotal P100 Eco 100% kompostovatelné. Adhezivní vlastnosti lepených spojů však dovolují použití i u standardních a nekompostovatelných plastů.

Pomáhá dalšímu vývoji a využití vícevrstvých fólií na flexibilní plastové obalové materiály, např. na balení potravin, sáčky pro chipsy, obaly tyčinek, etikety nebo odnosné tašky, podobně jako tašky Aldi Süd z BO plastů Ecovio LBX 8145 nebo Ecoflex S BX 7025, fólií z polylaktidů (PLA) z obnovitelných zdrojů s 45 % PLA z kukuřice, zpracovatelných jako LDPE a LLDPE fólie. Vedle kompostovatelnosti se u lepidla Epotal P100 Eco oceňuje vodní báze jako ekologická alternativa rozpouštědlových lepidel bez těkavých látek (VOC) a vhodnost i pro obaly na celulózové bázi - papír, karton, celofán a vrstvené materiály s vkládanou BO fólií.

Kompostovatelné lepidlo Epotal P100 Eco bude představeno 12. až 18. května na veletrhu Interpack 2011 v Düsseldorfu.

AUTOR: Alexandr Abušinov

Zdroj:Logistika
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů