Pátek, 29. března 2024

Val. Klobouky vybudují kompostárnu, domácnostem pořídí kompostéry

Val. Klobouky vybudují kompostárnu, domácnostem pořídí kompostéry

Valašské Klobouky v příštím roce začnou s budováním komunitní kompostárny, tedy místa, kde se bude zpracovávat biologicky rozložitelný odpad z domácností i z veřejné zeleně. Radnice tak vyjde i vstříc občanům, kteří mají o třídění odpadu čím dál větší zájem, a nakoupí další várku kompostérů do domácností. ČTK to dnes sdělila mluvčí radnice Lenka Zvonková.

Valašské Klobouky loni v říjnu zahájily zkušební sběr biologicky rozložitelného odpadu. Vzhledem ke značnému zájmu lidí se radnice rozhodla nejen vybudovat kompostárnu, ale pořídit také další kompostéry pro domácnosti. "Zavedením těchto opatření se mimo jiné s předstihem připravíme na chystanou novelu zákona o odpadech, která třídění zeleného odpadu stanovuje jako povinnost. Poté by byla podobná řešení nevyhnutelnou nutností, na niž bychom museli vynakládat nemalé prostředky," uvedl starosta Valašských Klobouk Dalibor Maniš.
Vybudování komunitní kompostárny a nákup nových kompostérů přijde na dva miliony korun. Radnici se na investici podařilo získat dotaci z Operačního programu Životní prostředí ve výši 90 procent celkových nákladů.

Komunitní kompostárna vyroste v areálu bývalého Fučkova mlýna, kde se dnes nachází místo zpětného odběru. Bude sem svážen bioodpad z kontejnerů umístěných po městě a poputuje sem i materiál z péče o městskou zeleň. Pracovníci odpad rozdrtí a uspořádají do hromad, v nichž bude hmota tlít. Výsledný kompost využijí při úpravách veřejných prostranství. Pro zajištění provozu kompostárny radnice pořídí traktor s nakladačem a štěpkovač. Provozovatelem komunitní kompostárny bude společnost Valašskokloboucké služby.

Domácí kompostéry občané ve Valašských Kloboukách, Smolině, Lipině a Mirošově získali poprvé loni v říjnu. Díky velké odezvě radnice pořídí dalších 300 kompostérů. Za zvýhodněných podmínek je získají rodiny na zpracovávání bioodpadu z domácností a zahrad. "Přednostně bude vyhověno těm žadatelům, na které se z kapacitních důvodů minule nedostalo. Platit také bude pravidlo jednoho kompostéru na jedno číslo popisné rodinného domu," informovala referentka odpadového hospodářství Leona Vlčková. Kompostéry budou k dispozici na jaře příštího roku a občané budou včas vyzváni k podávání žádostí. Po pětiletém monitorovacím období přejdou zapůjčené kompostéry do vlastnictví uživatelů.

Gabriela Sluštíková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů