Pátek, 19. dubna 2024

Otrokovičtí řekli: Bioplynku tady nechceme

Otrokovičtí řekli: Bioplynku tady nechceme

Na tři sta obyvatel Otrokovic přišlo ve středu vyjádřit nesouhlas s výstavbou bioplynové stanice v areálu teplárny v místní části Baťov. Podle předkladatelů návrhu bude vliv tohoto zařízení na obyvatele i životní prostředí minimální.

Lidé ale o další potencionální zdroj zápachu i hluku v již tak průmyslově zatížených Otrokovicích nestojí a bioplynku za žádnou cenu nechtějí. Na místě dokonce houfně podepisovali petici proti ní.

"Jdeme protestovat, protože už tady máme smradu dost," ozval se jeden z účastníků Ondřej Barma. Sám bydlí přímo na Baťově. "Nechápu, jak mohli město i kraj nechat celou věc dojít takto daleko," postěžoval si.

Stanice má být situována zhruba čtyři sta metrů od obytné části města. Při výrobě bioplynu by měla ročně zpracovat 51 tisíc tun kukuřičné siláže a 20 tisíc tun prasečí kejdy.

Bioplyn by byl nadále využíván při výrobě elektřiny a tepla. S dodávkou biologického materiálu ke zpracování by do otrokovické teplárny denně přijíždělo asi patnáct nákladních vozidel. Zvýšení dopravy bylo proto také jedním z častých argumentů odpůrců bioplynky.

Vozíčkářka Zdena Mazačová upozornila například na zkomplikování pohybu invalidů, způsobené zvýšenou nákladní dopravou v obydlené části města. Otrokovičan Pavel Ludvík zase proklamoval křížení dopravní trasy nákladních vozidel s frekventovanou cyklostezkou.

Mezi dalšími protestujícími vystoupili nejen obyvatelé městské části, v jejíž těsné blízkosti by měla bioplynka stát, ale i známé osobnosti města.

Zubní lékař Jaroslav Vodička uvedl, že když se o plánované výstavbě bioplynové stanice dozvěděl, byl zděšen. "Konzultoval jsem celou věc s kolegy lékaři, a všichni jsou proti," dodal.

Otrokovická kronikářka a bývalá učitelka Věra Kramářová upozornila na petici proti výstavbě bioplynové stanice, kterou podle ní podepsaly stovky lidí, a která je připravena k odevzdání na krajský úřad. "Zajímá mě, jaký bude mít tento dokument na celou věc vliv," vznesla svůj dotaz k předsedajícím.

Podle zástupce Odboru životního prostředí a zemědělství Zlínského kraje Pavla Kuličky budou připomínky obsažené v listině předloženy autorům posudku a samosprávě. "Ti je musí prozkoumat a zohlednit,"vys­větlil.

Nebývalé množství angažovaných Otrokovičanů zaskočilo pořadatele, kteří zvolili pro veřejné projednávání nedostačující prostor v hudebním salonku hotelu Baťov. "Zpravidla se podobných akcí účastní dvacet až třicet lidí," omlouval Pavel Kulička z krajského úřadu.

Překvapen byl i přítomný zástupce investora Josef Renč. "Takové množství lidí jsem na projednávání ještě nezažil," přiznal. O budoucnost bioplynky se ale přesto nebojí. "Stanice musí být napojena na infrastrukturu, a tady v Otrokovicích je pro to nejideálnější situace," řekl Renč. Všechny produkty z výroby bioplynu tak podle něj mohou být stoprocentně zužitkovány.

Ve výstavbu zařízení zpracovávajícího siláž a kejdu i přes početné protesty stoprocentně věří. "Obava laické veřejnosti z negativního vlivu bioplynové stanice je způsobena zkušenostmi z minulosti, kdy byly do provozu uvedeny levné bioplynové stanice, které skutečně zatěžovaly životní prostředí. Dnes už je situace úplně jiná," vysvětlil. Sám byl u zrodu bioplynových stanic v jihočeské Třeboni a v sousedním Německu.

Zlínský krajský úřad, který středeční veřejné projednávání podle zákona svolal, musí vzít veškeré vznesené připomínky v potaz při formulování konečného stanoviska.

"Na základě dnešního projednávání a připomínek občanů, které k nám mohou zaslat do 11. listopadu, vydá kraj nezávazné stanovisko, kdy doporučí nebo nedoporučí vybudování bioplynové stanice," sdělil mluvčí krajského úřadu Milan Plesar.

Tím hlavním kdo rozhodne, zda ve dvacetitisícových Otrokovicích bioplynová stanice bude nebo nebude, je podle něj otrokovický stavební úřad.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů