Pátek, 19. dubna 2024

Zemědělci ve Střelicích u Brna plánují bioplynovou stanici

Zemědělci ve Střelicích u Brna plánují bioplynovou stanici

Vystavět novou bioplynovou stanici chtějí ve svém areálu zemědělci ve Střelicích u Brna; záměr a jeho vliv na životní prostředí teď posuzují úředníci jihomoravského kraje.

Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 750 kW a tepelný výkon 696 kW. Zemědělci chtějí k jejímu provozu zpracovávat až 16 800 tun biomasy ročně.

"Záměr má za úkol vyřešit otázku získávání elektrické a tepelné energie ze zpracování biologicky rozložitelných vstupních surovin, které jsou cíleně pro daný záměr pěstovány (vyráběny) a které nejsou vedeny v režimu odpadů," stojí v materiálu odeslaném k posudku s tím, že záměr současně napomůže materiálovému využívání biologicky rozložitelných surovin, neboť výstupem ze zařízení bude kromě energií také certifikované organické hnojivo.

Pokud vše půjde dobře, zemědělci chtějí se stavbou stanice začít ve druhém čtvrtletí 2010. Hotovo by mělo být o rok později.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů