Pátek, 19. dubna 2024

Mašůvky: petice proti bioplynce

Mašůvky: petice proti bioplynce

V Hlubokých Mašůvkách má vyrůst bioplynová stanice. Proti je část obyvatel, která podepsala petici. Žádají referendum.

Bioplynová stanice a fotovoltaická elektrárna. V Hlubokých Mašůvkách se v posledních dnech nemluví o ničem jiném, než o dvou podnikatelských záměrech, které spolu na první pohled nijak nesouvisí.

Někteří obyvatelé jsou však jiného názoru. "Starosta má na stavbě osobní zájem, protože developer, který pracuje na přípravě fotovoltaiky, je přítelem jeho dcery. Na obecních pozemcích, kde by panely měly vyrůst, nyní hospodaří místní družstvo. Právě ono chce naopak stavět bioplynku a podmiňuje přenechání pozemků pro fotovoltaiku souhlasem obce se stavbou bioplynky," tvrdí autor petice Jiří Malec.

Na možnou provázanost obou projektů upozornil i zastupitel Luděk Přichystal. "Fotovoltaika to má v podstatě přiklepnuté. Jenže družstvo má pozemky v nájmu na dvacet let a muselo by se stavbou souhlasit. Takže, když zastupitelstvo nepovolí bioplynovou stanici, družstvo nepovolí fotovoltaiku," upozornil Přichystal.

Nařčení z osobních zájmů starosta Mašůvek Ladislav Vaněk popírá. "Na projektu se skutečně podílí přítel mé dcery. Já však žádný osobní zájem na stavbě fotovoltaické elektrárny nemám. Zájem má výhradně obec, která by díky stavbě měla získat tři čtvrtě milionu korun ročně za pronájem pozemků," řekl Vaněk.

Starosta tvrdí, že petice není pro zastupitelstvo závazná. "Podle právníka nemá náležitosti petice, takže zastupitelstvo se jí nemusí řídit. Dospěli jsme k závěru, že pokud bude bioplynka obdobného typu, jako ta v Jevíčku, kam jsme se spolu se zájemci z obce mohli podívat, podepíšeme s družstvem dohodu. Předpokládám, že zastupitelstvo souhlas se stavbou bioplynové stanice vysloví," uvedl Vaněk.

Vedení obce chce ale k výsledku petice přihlédnout i přes její právní nedostatky. "Rozhodně však neplánujeme referendum, které petice žádá a podmiňuje ho dobou po volbách. Jeden požadavek, který petice obsahuje, splnit chceme. Jde o větší informovanost občanů. Splníme ho tak, že adresně dodáme letáčky s informacemi o bioplynové stanici," slíbil starosta.

Chybějící informace potvrzuje i autor petice. "Jako občané se cítíme vyřazeni z projednávání záměru stavby bioplynky a požadujeme, aby jednání neprobíhalo za současného zastupitelstva. Proto také žádáme vyhlášení referenda," uvedl Malec.

Jedním z odpůrců bioplynky je i místní podnikatel v oblasti cestovního ruchu František Peřinka. "Celá moje rodina se stavbou nesouhlasí. Obavy máme pochopitelně ze zápachu, který by z ní mohl jít," uvedl Peřinka.

Záměr výstavby stanice přiblížil zastupitelům jednatel společnosti Agro 2000 Radek Kružík. Uvedl mimo jiné, že zdrojem bioplynu bude výhradně kukuřice a obilí, vypěstované v katastru obce, což představuje přibližně dvanáct tisíc tun siláže ročně. "Do smlouvy o povolení je zakotvený dodatek o zákazu zpracování odpadu živočišného původu," uvádí obec v zápisu o jednání. Fotovoltaická elektrárna by u Mašůvek měla vyrůst ještě letos.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů