Pátek, 26. dubna 2024

Bioplynovou stanici plánují zemědělci v Kobylníkách na Kladensku

Bioplynovou stanici plánují zemědělci v Kobylníkách na Kladensku

Vystavět novou bioplynovou stanici chtějí ve svém areálu zemědělci v obci Kobylníky na Kladensku; záměr a jeho vliv na životní prostředí už posuzují úředníci středočeského kraje.

Plánovaná bioplynová stanice by měla mít elektrický výkon 1000 kW a tepelný výkon 1056 kW. Zemědělci chtějí elektřinu prodávat do sítě, teplo využijí na vytápění části areálu.

"Záměr řeší otázku zpracování biomasy a statkových hnojiv jejich energetickým využitím, což napomůže snížení produkce pachových látek z chovu zvířat a hnojení zemědělských pozemků v blízkosti obytných území a zároveň povede k diverzifikaci příjmů investora," stojí v materiálu odeslaném k posudku.

Začít stavět by se mohlo ještě letos, to podle vyřízení stavebního povolení, hotovo by mělo být do osmi měsíců od začátku stavby.

Podle profesní organizace podporující rozvoj využívání biomasy jako obnovitelné suroviny CZ Biom je v Česku zhruba osm desítek bioplynových stanic, dalších 30 projektů se připravuje. Nejvíce stanic je na jihu Moravy (15) a v Plzeňském kraji (10). Výkupní cena elektřiny ze stanice je 4,12 Kč/kWh, návratnost investice se pohybuje kolem osmi let.


Autor / zdroj: Mediafax
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů