Čtvrtek, 28. března 2024

Pri Seredi postavia bioplynku za 4,5 mil. eur

Pri Seredi postavia bioplynku za 4,5 mil. eur

Pri Seredi by mala vyrásť nová bioplynová stanica. Za približne 4,5 mil. eur ju plánuje postaviť spoločnosť Stavimex Slovakia, a.s. Ako vyplýva z investičného zámeru, ktorý už investor predložil na posúdenie vplyvov na životné prostredie (Environmental Impact Assessment - EIA), bioplynová stanica by mala ročne vyrobiť takmer osem gigawatthodín elektrickej energie a viac ako šesť gigawatthodín tepla. Vyrobenú elektrickú energiu chce investor predávať do verejnej elektrickej distribučnej siete Západoslovenskej energetiky, a.s.


Spoločnosť bude v bioplynovej stanici vyrábať elektrickú energiu a teplo prostredníctvom spaľovania odpadu rastlinného a živočíšneho pôvodu. Bioplyn, ktorým bude poháňaná kongeneračná jednotka, investor v stanici vyrobí prostredníctvom spaľovania odpadu zo spracovania mäsa, spaľovania vnútorností zvierat, či kuchynského a reštauračného odpadu. Ročne by sa malo v bioplynovej stanici spáliť takmer 28 tisíc ton takéhoto odpadu. Bioplynová stanica by sa mala rozprestierať v lokalite Malý Háj na ploche takmer 24 tisíc metrov štvorcových. S výstavbou stanice chce investor začať v apríli budúceho roka, pričom ukončenie výstavby je naplánované o štyri mesiace neskôr.

Firma Stavimex Slovakia už niekoľko rokov pôsobí na slovenskom a zahraničnom trhu v oblasti tepelnej techniky. Má skúsenosti s inštaláciou kotolní a spaľovní nebezpečných odpadov. Na slovenský a zahraničný trh dodáva samostatné kotly, ako aj kompletné kotolne na biomasu.

SITA

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů