Středa, 24. dubna 2024

Biomasa útočí, Mistr couvá

Biomasa útočí, Mistr couvá

Zbiomasy se stává testovací šém české politiky. Definuj biomasu a já ti povím, zda jsi způsobilý pro veřejnou funkci. Loni odskákala svou neduchapřítomnost Kateřina Jacques, teď do toho spadl Pavel Drobil. Tedy ne že by ministr životního prostředí neměl vědět o biomase, ale zkoušet ho z definic? V úterý v televizi řekl, že biomasa je "veškerý biologický odpad", a hned to schytal. To je, reagoval Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha, jako by na otázku "Co jsou to savci?" odpověděl, že veverky.


Lidi, už to s tím puntičkářstvím nepřehánějte. Z definice je biomasa samozřejmě hmota veškerého biologična, tedy rostlinek, zvířátek, bakterií, sinic i hub. Ale každému snad dojde, že tou biomasou, o níž se mluví v politice, se myslí palivo do alternativních energetických zdrojů -a to de facto je biologický odpad, rozuměj biologická hmota jinak nevyužitelná. Jedna rada pro politiky: Až se vás někdo - třeba při interpelaci ve sněmovně - zeptá, co je to biomasa, směle odpovězte: To jsme my všichni, co tady sedíme. V prostředí, kde se služebně pohybují politici, se většinou žádná jiná biomasa nevyskytuje.


Pozítří měl konečně najít důstojného nástupce někdejší Stalinův pomník v Praze na Letné. Socha Michaela Jacksona měla být instalována právě v den Mistrových nedožitých narozenin. Leč Mistrova socha se odhalovat nebude. Proč? Organizátoři chtějí, aby projekt nejprve získal větší podporu veřejnosti. A protože hlavní organizátorkou je Helena Babická, spolumajitelka Muzea pověstí v Praze, něco na tom bude.


Slyšeli jste už pověsti o Jacksonově soše? Třeba tu, že nad ní převzal patronát primátor Bém a Babické slíbil osobní účast při odhalení? Anebo tu, že Pavel Bém se v době kampaně před obecními volbami jaksi vytrácí? Sám nekandiduje, o to nic, ale že by mu nezáleželo na tom, zda jeho ODS poprvé od revoluce v Praze prohraje? Možná mu na jejím úspěchu záleží, a právě proto nechce, aby byla spojována s Michaelem Jacksonem zrovna na místě, kde ODS pomáhala podrazit Kaplického Národní knihovnu.


Ještě více záleží na úspěchu pražské ODS Borisi Šťastnému, jednomu z jejích lídrů pro obecní volby. Ve volebním zpravodaji ODS se Šťastný diví, že se Pražané diví, že ODS představí kandidáta na primátora až 28. září. Podle Šťastného je přece pro voliče důležité hlavně to, co jim nabízejí strany. "Není diskuse o těchto tématech důležitější než virtuální debata o tom, jestli primátorem bude Petr či Pavel? Všude na světě v komunálních volbách to je to nejdůležitější."


K tomu dodejme dvě věci. Za prvé: všude na světě to tak není, určitě ne tam, kde se prosazuje přímá volba starostů - Slovensko, Itálie, Portugalsko, Německo, Británie, Rakousko... Za druhé: ve městě, kde jedna strana drží moc skoro dvacet let, kde se nestřídá vládní a opoziční parta, si lidé s tou stranou nespojují ani tak její programy jako spíše navyklou praxi, nyní spíše průšvihy - a tomu, že průšvihy odstraní stejná parta, která je připustila, nevěřili ani za komunistů.

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů