Pátek, 29. března 2024

MZe přestává dotovat výstavbu bioplynových stanic

MZe přestává dotovat výstavbu bioplynových stanic

Ministerstvo zemědělství přestává dotovat výstavbu bioplynových stanic. Informovalo o tom dnes v tiskové zprávě. Své rozhodnutí MZe zdůvodnilo mimo jiné strachem z neúměrného nárůstu výkupu dotované energie. Ministerstvo chce rozhodnutím také uspořit finanční prostředky.

Úřad dnes oznámil žadatelům, kteří během červnového 13. kola žádostí o dotace na stavbu či modernizaci bioplynové stanice zažádali o finanční podporu svého projektu, že zastavil administraci jejich projektů.
"Bioplynové stanice se budou moci dál stavět, ovšem bez dotací," uvedla mluvčí ministerstva Tereza Dvořáčková.

Podle mluvčí bude MZe společně s dalšími partnery hledat nejefektivnější způsob podpory obnovitelných zdrojů energie "reflektující současnou situaci".

Bioplynové stanice, jejichž výstavba je štědře dotována, si v poslední době pořizuje stále více českých zemědělců. Do roku 2020 by mohlo podle již dříve zveřejněné informace stát více než 500 bioplynových stanic. Využily by produkce až z 240.000 hektarů zemědělské půdy. Podle údajů z dubna je v ČR nyní více než 170 bioplynových stanic a další přibývají.

Ministr zemědělství Ivan Fuksa v březnu uvedl, že ministerstvo za posledních pět let dalo peníze na více než 150 bioplynových stanic v rámci Programu rozvoje venkova. Průměrná výše dotace se pohybuje kolem 17 milionů korun. "Velkou výhodu stanic vidím především ve využití vlastních vstupních surovin a následného využití odpadního tepla v komunálním sektoru," řekl tehdy.

Hlavní náplní pro zemědělské bioplynové stanice je kombinace kukuřice a kejdy. Naopak komunální bioplynové stanice využívají biologický odpad jako zbytky ovoce, trávy, masa a podobně.

MPO ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí připravuje novelu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů, která má zajistit, aby využívání biomasy nepřineslo státu stejné problémy jako fotovoltaika.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů