Pátek, 29. března 2024

Investice do bioplynových stanic můžou klesnout až o polovinu

Investice do bioplynových stanic můžou klesnout až o polovinu

Zastavení státní podpory na výstavbu bioplynových stanic může srazit investice do tohoto odvětví až o polovinu. Od letošního ledna investoři dali do výroby stanic 2,89 miliardy korun, třetinu z toho tvořily dotace. Na dotaz ČTK to dnes řekl předseda CZ Biom - Českého sdružení pro Biomasu Jan Habart. Dotace se rozhodlo zastavit ministerstvo průmyslu i ministerstvo zemědělství.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek minulý týden řekl, že nekontrolovaný rozvoj bioplynových stanic může způsobit zdražení elektřiny. Od příštího roku by elektřina kvůli bioplynu mohla podle něj zdražit pro domácnosti o 1,7 procenta a pro velkoodběratele o 2,5 procenta.

"Je pravděpodobné, že pokud zůstanou dotace zrušeny, dojde ke snížení investic až na polovinu. Čímž by mohl zároveň klesnout i obrat zainteresovaných stavebních firem," uvedl Habart. Arbitrážemi se ale dotčené firmy podle šéfa sdružení bránit nehodlají.

V současnosti činí výkon připojených bioplynových stanic v Česku 128 MW. MPO zároveň eviduje dalších 40 žádostí o dotace na projekty ve výši 1,1 miliardy korun. Bioplynové stanice mají v distribuční síti na rok 2012 rezervovaný výkon 423 MW. To je více než předpokládá Národní akční plán, v rámci kterého se Česko jako člen Evropské unie zavázalo v roce 2020 produkovat 13 procent energie z obnovitelných zdrojů.

Pokud se ale investice do bioplynových stanic kvůli zastavené státní podpoře skutečně sníží, hrozí podle Habarta, že plnění Národní akčního plánu může být ohroženo.

MPO podporuje výstavbu bioplynových stanic programem Ekoenergie. V minulosti na 39 projektů poskytlo 733 milionů korun, další peníze ale žadatelé již podle Kocourka nedostanou. Zároveň se zpřísní podpora biomasy.

"Zájemci o dotaci už investovali do svého projektu nemalé peníze a se státní pomocí počítali. Je to ze strany státu neuvěřitelně nekoncepční a nepředvídatelné opatření, které jen dále odradí jak domácí, tak zahraniční investory," poznamenal Habart.

Dotace pro bioplynové stanice zastavilo již dříve také ministerstvo zemědělství, které je podporovalo v rámci programu Rozvoj venkova. Dosud na 146 projektů bioplynových stanic poskytlo 2,6 miliardy korun. Nyní registruje žádosti o dotace na dalších zhruba 105 projektů.
Daniel Novák

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů