Čtvrtek, 18. dubna 2024

V Libkově Vodě bude referendum kvůli stavbě bioplynové stanice

V Libkově Vodě bude referendum kvůli stavbě bioplynové stanice

V Libkově Vodě na Pelhřimovsku se bude konat místní referendum kvůli stavbě bioplynové stanice. Proti záměru nizozemského investora se postavila část tamních obyvatel. Vyhlášení referenda schválilo obecní zastupitelstvo v úterý večer. Naplánováno je na 12. listopadu, řekl dnes ČTK místostarosta Jaroslav Poláček.

Referendum se bude konat v sobotu na obecním úřadě od 08:00 do 20:00. Lidé budou odpovídat na otázku, jestli souhlasí se stavbou bioplynové stanice v obci a v katastrálním území Libkova Voda.

Bioplynová stanice by měla vzniknout asi kilometr na obcí. Zastupitelé s její stavbou už vyslovili souhlas, pak se ale začínaly ozývat protesty mezi lidmi. Uskutečnily se dvě petice.

Stanici chce stavět nizozemská firma Bohemen Grondfonds. Obci prý za změnu postoje hrozí žalobami. "Nechci nikoho strašit. Ale je možné, že ten investor se bude bránit a obec se může dostat do vážných problémů," podotkl starosta obce Josef Vácha.

Proti stavbě je občanské sdružení Ochránci zdravé přírody Libkova Voda. Předseda sdružení Václav Lapáček vyhlášení referenda vítá. "Teď už to záleží jenom na občanech, jestli si rozhodnou, že bioplynovou stanici chtějí nebo ne," řekl.

S projektem jsou podle Lapáčka spojena velká rizika. U obce by podle něj měla stát velká bioplynová stanice, která zabere 3,5 hektaru volných pozemků. Protože investor přišel o přístupovou cestu ke stanici kvůli nesouhlasu sousední obce, hrozí podle něj to, že nákladní doprava bude jezdit přes Libkovu Vodu. Finanční požadavky v řádu několika milionů korun, o nichž prý investor mluví v případě zmaření projektu, jsou podle něj přehnané.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů