Čtvrtek, 18. dubna 2024

ERÚ a Agrární komora budou spolupracovat v bioplynu

ERÚ a Agrární komora budou spolupracovat v bioplynu

Energetický regulační úřadu (ERÚ) bude spolupracovat s Agrární komorou v oblasti bioplynových stanic. Zemědělci mají energetikům pomáhat při ověřování druhů biomasy určených jako palivo pro bioplynové stanice. ČTK o tom dnes informoval ERÚ, podle nějž je cílem spolupráce zabránit spekulacím v oblasti účelově pěstovaných zemědělských plodin.

Podle ministerstva průmyslu a obchodu kapacita bioplynových stanic, které jsou připojeny nebo mají v síti rezervovaný výkon, převyšuje kapacitu vymezenou těmto zdrojům v Národním akčním plánu o obnovitelných zdrojích energie. Oborníci upozorňují, že při příliš velkém počtu "bioplynek" může nastat problém s dodávkami biomasy. Proto je nutné kontrolovat, jakou biomasu bioplynové stanice využívají.

V souvislosti s rozvojem bioplynových stanic v poslední době odborníci také často poukazují na to, že by v této oblasti mohly nastat stejné problémy jako u solárních elektráren. Vysoké dotace pro sluneční zdroje se výrazně promítly do cen energie. Úřady se proto letos rozhodly dotace na výstavbu bioplynových stanic zastavit.
Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková spolupráci s Agrární komorou vítá. "Znalost konkrétního prostředí a podmínek v zemědělství je velice cenná a považuji ji za další krok v tom smyslu, aby se již nemohla opakovat situace jako při budování slunečních elektráren," uvedla.

Podle Vitáskové je nutné s bioplynovými stanicemi a dalšími obnovitelnými zdroji energie počítat. "Výroba elektřiny z těchto zdrojů však nesmí ve svém důsledku přinášet neúměrně vysoké dodatečné náklady na její výrobu, a tím zvyšovat konečnou cenu elektrické energie pro všechny skupiny zákazníků," dodala.

Zrušení dotací na výstavbu bioplynových stanic se nelíbí zemědělcům, ani investorům do těchto obnovitelných zdrojů. Ti si stěžují, že kvůli náhlé změně musí přehodnotit své projekty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů