Úterý, 16. dubna 2024

Vzniká nejmodernější bioplynová stanice v ČR, přinese lepší využití biomasy

Vzniká nejmodernější bioplynová stanice v ČR, přinese lepší využití biomasy

Společnost BioGaz nyní dokončuje stavbu moderní bioplynové stanice v Mohelně. Jako první v České republice bude nová bioplynová stanice využívat technologii ležatého průtokového fermentoru. Díky tomu umožní efektivnější využití biomasy. Projekt je v realizaci od poloviny roku 2010, v současné době již probíhají finální stavební práce a montáže technologických celků. Stanice bude dokončena v březnu 2012.

Nová bioplynová stanice v Mohelně je jednou z nejprogresivnějších realizací tohoto druhu v České republice. Bude využívat moderní německou technologii ležatého průtokového fermentoru, který umožní efektivnější zpracování substrátu. Díky tomu bude možné získat již v první fázi fermentace až 70 % biometanu. Pro výrobu energie a tepla bude použita kogenerační jednotka renomovaného rakouského výrobce Jenbacher 888 s výkonem 800 kW.

"Při stavbě bioplynové stanice v Mohelně jsme se vůbec poprvé v České republice, rozhodli využít technologii ležatého průtokového fermentoru. Dochází, v něm k plynulému míchání substrátu a fermentor navíc umožňuje dávkování vstupních látek s vysokým obsahem sušiny," uvedl Antonín Tušla, jednatel společnosti BioGaz, která se zabývá projektováním a výstavbou bioplynových stanic. "Technologie průtokového fermentoru je méně náročná na spotřebu elektrické energie a poskytne více biometanu hned v první fázi fermentace," dodal Tušla.

Bioplynová stanice představuje unikátní a ekologické řešení zpracování bioodpadu, případně jiného biologicky rozložitelného materiálu, jehož produktem je bioplyn s vysokým podílem metanu. Díky kogenerační jednotce bude zařízení v Mohelně vyrábět elektrickou energii a teplo. Vedlejším produktem procesu fermentace je digestát, který lze použít jako kvalitní hnojivo.

"Nová bioplynová stanice přinese jedno pracovní místo, napomůže rovněž ke stabilizaci a rozvoji místního zemědělského podniku," uvedl starosta obce Mohelno Jiří Kostelník. "V budoucnu chceme využívat teplo, které bioplynová stanice vyrábí, pro vytápění některých objektů v obci. S provozovatelem zatím o podobě možné spolupráce jednáme," doplnil Kostelník.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů