Čtvrtek, 25. dubna 2024

Vzniká burza s nepotřebnými chemikáliemi

Vzniká burza s nepotřebnými chemikáliemi

Ministerstvo průmyslu a obchodu zahájilo zkušební provoz elektronické burzy, kde budou moci firmy nabídnout k prodeji nepotřebné chemické látky. S ostrým provozem počítá od prvních měsíců příštího roku. Internetovou aplikaci s názvem Nechela vyvinulo MPO společně s Českomoravskou komoditní burzou Kladno. Start projektu MPO podpoří pěti miliony, přičemž od roku 2012 by se systém měl samofinancovat.

"Pro malou firmu bude vždy výhodnější nepoužité chemikálie včas prodat, než je mít na skladě a nakonec zaplatit za jejich ekologické odstranění nebo v horším případě za nelegální skladování," uvedl ministr průmyslu a obchodu Vladimír Tošovský.

Elektronické obchodování s nepoužitými chemikáliemi se odehrává v zabezpečeném burzovním prostředí, takže stát nad ním bude mít dostatečnou kontrolu. Burzovní systém by měl podle Tošovského snížit počet případů nezákonného nakládání s chemickými odpady, kterých bylo značné množství evidováno v letech 2006 až 2008. Likvidaci nelegálních skladů toxických látek musel v několika krajích nakonec zaplatit stát.

Náměstek ministra životního prostředí Karel Bláha odhadl, že objem nespotřebovaných chemikálií, se kterými se bude prostřednictvím elektronické burzy obchodovat, se bude nejčastěji pohybovat v desítkách kilogramů. Jen ojediněle se podle něj objeví nabídka na prodej desítek tun nepotřebných chemických látek, například ze skladových zásob zkrachovalé firmy.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů