Středa, 24. dubna 2024

BP vypouštěla jedy v Texasu, tvrdí hromadná žaloba

Dlouhodobý únik škodlivin z rafinerie v Texas City může stát BP deset miliard dolarů. Problémem je hlavně benzen.

BP vypouštěla jedy v Texasu, tvrdí hromadná žaloba

Dva tisíce Američanů žalují BP kvůli tomu, že jim škodliviny z rafinerie nadnárodního petrolejářského giganta poškodily zdraví. Požadují odškodné v celkové výši 10 miliard dolarů (190 miliard korun).

K úniku škodlivin došlo letos v dubnu a v květnu. BP se žalobou nesouhlasí, nepopírá však, že k určitému zamoření okolí rafinerie Texas City došlo. Spor se povede především o to, zda šlo o nehodu, nebo vědomě provedený krok, jehož cílem bylo nepřerušit ziskovou výrobu.

Hromadnou žalobu jménem dvou tisíc klientů včera podal texaský právník Tony Buzbee. Ten zastupuje také obyvatele pobřeží Mexického zálivu, které poškodil únik ropy z vrtu BP. Buzbee řekl britskému listu Daily Telegraph, že jeho mandanti usilují o kompenzaci "zdravotních následků zahrnujících všechny symptomy spojené s vystavením vlivu benzenu."

Únik začal šestého dubna a trval čtyřicet dní. BP texaské komisi kontrolující kvalitu životního prostředí přiznala, že rafinerie vypustila přes půl milionu liber (zhruba 230 tun) chemikálií. Důvodem byla porucha krakovací jednotky.

Ve stejné době uniklo podle údajů BP také 17 tisíc liber (8000 kg) benzenu. To je prokazatelně karcinogenní látka. Dlouhodobé vystavení této chemikálii může také způsobit poškození krve, jater, vaječníků i ledvin a má také negativní vliv na imunitní systém.

"Aby se vyhnula ztrátě zisku kvůli zastavení výroby v provozu, vychrlila (BP) do atmosféry tisíce liber jedné z nejvražednějších a nejkarcinogennějších látek a vystavila jejich vlivu nic netušící dělníky a lidi z okolí," uvádí se v žalobě. Dokument vypracovaný právními zástupci poškozených také zmiňuje, že denní únik čtyřsetkrát překračoval hranici, jejíž dosažení je nutné hlásit státním orgánům.

Mluvčí BP citovaný agenturou Reuters tvrdí, že měřicí přístroje v rafinerii během poruchy neukázaly zvýšenou úroveň znečištění. "Na základě našeho pochopení faktů a okolností se nedomníváme, že by existoval důvod uhradit nároky spojené s touto událostí, řekl mluvčí BP Michael Marr.

Texaské orgány nyní budou vyšetřovat, zda únik škodlivin bude posuzován jako kriminální případ, či jen jako nehoda.

Rafinerie v Texas City je třetím největším petrochemickým provozem v USA. Zdejší události už jednou výrazně poškodily pověst BP. V březnu 2005 zde při explozi zahynulo 15 lidí a na 180 jich bylo zraněno. I při této nehodě uniklo velké množství jedovatých plynů, které vážně ohrozily zdraví tisíců obyvatel. Soud dospěl k závěru, že BP ve snaze snížit náklady hrubě zanedbala bezpečnost provozu a uložil jí pokutu 50 milionů dolarů.

Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů