Pátek, 26. dubna 2024

Arnika pomohla otevřít informační centrum o toxických látkách v Bělorusku

Arnika pomohla otevřít informační centrum o toxických látkách v Bělorusku

Arnika v uplynulém týdnu ve spolupráci s běloruskou environmentální organizací otevřela informační centrum v Minsku zaměřeného mimo jiné na problematiku odpadů a toxických látek. Zaměstnanci centra poradí běloruské veřejnosti, jak se aktivně zapojit do procesu rozhodování o chemické bezpečnosti a kde hledat informace.

Chemická bezpečnost ovlivňuje kvalitu života lidí po celém světě a tedy také v Bělorusku. Ze strany místních obyvatel i zákonodárců je dané problematice věnovaná bohužel velmi malá pozornost. Občané nejsou dobře informováni o chemických látkách ve výrobcích a v životním prostředí.

"Věříme, že informační centrum pomůže zvýšit zájem veřejnosti o problematiku odpadů a chemické bezpečnosti v Bělorusku. Rádi bychom, aby naše snaha vedla k aktivnímu zapojení místních obyvatel do řešení lokálních problémů" říká Eugeniy Lobanov, vedoucí programu běloruské nevládní organizace CES (Centre for Environmental Solutions).

Ambicí nově vzniklého centra je zvýšení povědomí o chemické problematice i odpadech a nasměrování zájmu veřejnosti i politiků v Bělorusku k otázkám chemické bezpečnosti. Informační centrum zpřístupní informace o chemické a odpadové problematice a chemickém managementu. Veřejnost, vzdělávací instituce nebo novináři obdrží veškeré konzultace i tištěné materiály zdarma. V brzké době budou spuštěny také internetové stránky.

"Jsem velmi rád, že Arnika mohla poskytnout své odborné zkušenosti, zázemí i kontakty a dopomoct tak k otevření prvního informačního centra tohoto ražení v Bělorusku. Existence nevládní instituce, která poskytuje nezávislé informace, rady a konzultace v otázkách chemické bezpečnosti, toxických látek v produktech odpadů je pro spotřebitele velkým přínosem," podotýká Matěj Man z Arniky, účastník včerejšího otevření informačního centra v Minsku.

Veřejné informační centrum otevírá běloruská environmentální organizace (Centre for Environmental Solutions) ve spolupráci s Arnikou v rámci mezinárodního projektu "Posílení účasti veřejnosti v rozhodování a implementace SAICM (Strategický přístup k mezinárodnímu nakládání s chemickými látkami) v Bělorusku."
Informační centrum bude v rámci svých aktivit připravovat vzdělávací semináře, workshopy, besedy a diskusní kulaté stoly zaměřené na problematiku toxických látek a odpadů.

Další informace:
Jindřich Petrlík
koordinátor projektu, vedoucí programu toxických látek a odpadů v Arnice
+ 420 222 781 471
jindrich.petrlik@arnika.org

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů